Mascarafläckar

Det räcker nu. Jag orkar inte mer, lusten tar slut och det känns som om allt går alldeles för snabbt men ändå står stilla. Jag vill inte höra ett ord till. Nu har vi lidit nog, vi lider redan tillräckligt. Jag ser mig själv springa runt och inte riktigt veta var jag ska ta vägen. Kanske tiden har hunnit ikapp. Kanske jag har hunnit ikapp tiden. Några minuters samtal och plötsligt förstår jag allt som jag velat förtränga. Jag försöker leva för stunden och strunta i konsekvenserna men nu är det stopp igen. En hamburgare och ett telefonsamtal, någon säger sanningen och jag fattar äntligen. Det är nu jag sjunker in i min egna bubbla och den här gången tänker jag låta det ta tid, inte sträcka ut handen för att liksom ropa på hjälp utan nu måste jag ta itu med det som skaver och inte lura mig själv igen. Ta itu med blodet och erkänna sanningen. Ha vännerna som skimrande glädje och behålla resten för mig själv för det här är min ensak som jag måste reda ut på mitt sätt.

....

En 7:a

http://resume.se/manadens_kampanj/manadens_webb/mars-2008/index.xml

Plats sju. Vi bråkar med de stora tunga namnen och vi ynka studenter (än) slår till med en 7:a. Grymt.

För stunden.

Bowling och icke planerad kårgång. Oplanerade ting är nog min nya grej, lite glitter i kalendern. Ny oförutedd aktivitet strax och hela natten. Jobba på kåren, jag liksom, jag på andra sidan disken. 
 
Att blanda drinkar är ett hantverk, det lärde jag mig redan igår och ikväll ska det praktiseras.

Som ett löv i vinden.

Alla har sitt sätt. Ingen är fel, inget är rätt. Jag förtränger och försöker fylla dagen med sånt som håller humöret uppe. Inte sånt som är nu, nu när jag är själv och tänker. Fast det är klart att jag ska få tänka, klart man tänker och fudnerar, förstår inte och vet inte om jag vill förstå. Jag vill att allt ska vara som vanligt, att sjukhuset ska vara något för andra och inte för oss. Jag vågar inte gå dit nu, det blir för påfrestande och vad han behöver är inte en ledsen lillasyster. Jag har fullt upp. Skriva projketplan som ska på tur redan på onsdag, konceptet är redan köpt nu ska jag bara förfina och göra det till mitt. Samtalen får vänta, jag kan inte ringa med tjock röst och be om trevligheter. Måste torka tårarna och fräsa ur. Ikväll blir det bowling, det är då jag trivs som bäst -bland människor som får mig att skratta och lysa upp, jag inbillar mig att det är precis vad han vill, att jag ska leva livet medans jag kan och leva lite för honom också.

Födelsedag.

image622Ingen sång eller tårta på sängen men väl sång via telefonen från Göteborg och tårtbit efter tårtbit senare som envist vägrade att lägga sig ned. "Men Emma, du är ju en sån som blir gift, det syns ju", konstaterar hon den andra. Med posten kom en udnerbar hög av färgglada kuvert och telefonen plingar. SMS-et från Stockholm gjorde min dag och de övriga bara fortsatte att göra dagen underbar. Det är konstigt, trots att allt är precis så som det inte ska vara har dagen kanske varit den bästa på länge. Underbart väder, vitsippor, familjen är samlad och jag bara skrattar. Visst, jag önskar att vi hade samlats för att bara fira, nu är det inte så men, lillayster jag får agera storasyster och göra mitt för att storebror ska le. 22 känns inte mer än någon annan siffra men, i mina öron klingar den en vuxenhet som jag kanske ännu saknar men, som jag med iver .

Grattis på min dag.


Vad jag önskat att jag vetat vid 20.

I magasin för den äldre generationen finns alltid krönikan med. "Vad jag önskat jag vetat vid 25". Krönikorna får mig att stanna till i bläddrandet, funderar och funderar ännu lite mer, tänker att jag har många år kvar. Förra veckan i väntan på bättre tider fann jag en ny variant. "Vad jag önskat att jag vetat vid 20". Jag insåg att jag passerat stadiet och att kunskapen lägger sig på hög, vetskapen om att saker och ting inte alltid blir som man önskar men, kan bli rätt bra ändå.

Jag önskar att jag vid 20 hade vetat att livet är tungt, bäcksvart och alldeles underbart. Att oavsett hur djupt fallet är så har livet en förunderlig förmåga att läka sig självt. Ärren kvartsår som en påminnelse men, det slutar faktiskt göra ont. Det är bättre att visa sina sönderskrubbade knän istället för att bygga upp en falsk fasad. Vad som är viktigt är insidan, vad som är viktigast är att göra alla val utifrån sig själv -ingen annan kan välja vad jag ska göra. Att ta vara på stunden, inte leva så många år i förväg utan leva i nuet. Att inte springa genom livet utan stanna upp och andas. Att våga hoppa utan fallskärm, låta andra fånga mig i fallet.

Vänskap är en tvåvägskommunikation, ge energi till det som ger energi tillbaka. Vänner kommer och går, var lyhörd och knyt kontakter för kontakter är möjligheter. Minns det som var bra och lär dig av det dåliga. Tänk före lagom mycket. Våga ringa det där samtalet, våga riva murar och visa känslor. Att göra fel är att ibland göra rätt. Vi gör fel men, är aldrig fel. Livet är fullt av omvägar och sidospår och att våga gå på nya stigar kan leda till nya vägar. Att bryta mönster. Sträck på ryggen och ta plats, ingen kommer ge dig plats utan plats armbågar du dig fram till. Om du vill ha uppmärksamhet se till att väcka uppmärksamhet. Våga ta chanser och marknadsför dig själv, spring ditt eget lopp och vinn seger efter seger. Vad du är, är alltid viktigare än vad du gör.

Kärlek gör ont. Alldeles för ont men, ger mer. Ger merskak på livet. Att våga ta chansen och trampa på tår. Stick dig på rosentaggar och gråt, kärlek är värd all smärta. Förlorad kärlek är inte bortkastade år utan år av lycka . Antingen växer man samman eller blir nya grenar på trädet. Ge av dig själv men ge inte allt. Tappa inte fotfästet i jaget. Vänskap är viktigast. Förlåt dig själv för det som varit och säg förlåt till andra. Vi har rätt att inte vara som vi en gång var. Vi har rätt att förändras och utvecklas.

Livet kan ta slut. Slutet går snabbt. Det här är inte genrep utan själva föreställningen. Livet är en balansgång. Berätta vad du känner, visa vad du känner och agera som om varje dag vore den sista. Livet är fullt av gropar, vissa bottenlösa. När livet stannar måste någon trycka på play igen. Livet är föränderligt och resan måste gå vidare trots att passagerare saknas. Livet är allt annat än rättvist, ta vara på det du fått, dina talanger och förmågor. Våga sjunga med brusten röst och skratta åt sorgen. Mörka moln trängs undan av små stålar av ljus. Hur vi har det beror helt och hållet på hur vi hanterar det som händer oss. Motgång kan vara trappsteg till framgång. Att leva är att välja, att inte välja är också ett val.

Livet behöver inte vara perfekt för att vara underbart. Jag är den viktigaste personen i mitt liv.

Premiär.

Ett äkta vårtecken.


Vår.

Gräset är grönare. Nu händer allt och inget. Almenackan är som en bomb. Pilar kors och tvärs, telefonen har ringt konstant och dagarna är överfyllda. TV4 pratar om positiv stress och kanske är det så, att stress i lagom mängd är positiv, kanske presterar jag lite bättre i tuffa situationer. Göteborg om två veckor, tyvärr blir det bara jobb och inte umgänge som jag önskat. Men, även om hon då är på andra sidan jordklotet i solskenet så känns det ändå lite närmare när jag befinner mig i hennes stad.

Fel destination.

Fruktansvärt trött. Nu räcker det. Akuten om natten är inte vad jag vill. Imorgon blir det äntligen jobb, fast jag har lärt mig senaste tiden att inget blir som planerat. Jag hade planerat att spendera vårens helger på resande fot, för hur skulle jag annars stå ut, nu är det snart maj och inte en enda av de där resorna är genomförda. Geilo, Uppsala, Göteborg, Linköping, Stockholm och allt det där andra. Att bo i en resväska, istället verkar jag bo på akuten och om en vecka är jag ett år äldre och storebrors förändring har påbörjats.


Uppsala 2007
Uppsala som skulle bli hemma, nu är det borta och hemma är här.

En förändringens dag.

Ibland. Ibland när jag går förbi trafikskolan, min granne, möts jag av ett sånt där leende som betyder; Jag har fått körkort. Varje gång föflyttas jag tillbaka till den där vinterdagen. Vinterdagen där snön kommit under natten, dagen då jag körde upp och plötsligt skrammlade vuxenpoängen till. Det var en dag, en kväll som alltid kommer vara speciell. Inte bara för kortets skull utan för allt det där andra som tog sin början. En underbar kväll vid hoppbacken med champange och vin i mängder. Allt var galet och suddigt. Fackeltåg och skogstur, curling och buffé. 
 

Den riktiga kåren.

image603Som jag har längtat. Nu är jag tillbaka. Kanske tisdagarna blir som de ska vara igen. Visst lite ont gör det att inte få sitta på min stämma men, konstigt vore det väl om jag kunde klampa in som om inget hade hänt. Förutom musik fick jag den efterlängtade sömnen i min riktiga säng, min säng sedan barnsben men, timmarna hade gärna kunnat få vara fler.

...

image601
Jag köpte mitt block för flera år sedan, innan åsikter i tryck på detta vis intog modet. Nu finns blocken igen på och jag skyndade hem för att rota fram mitt och skratta åt vad som stått innan jag rev ur sidorna och flyttade dem till mer säkert ställe.

Taggtråd.

Äntligen. Efter en evighets evighet förenades vi igen. Att bara vara och utan att behöva förklara. Clara är precis så som jag önskar att jag vore. Det är så enkelt, så lätt. Ett skratt, en hostning och vi förstår samtidigt som vi inte förstår tingen i vår omvärld, vi förstår inte hur saker kan bli som de blir. Förstår inte hur det ska gå, hur jag ska kunna vinka hejdå till glädjen som hon ger.
 
Att springa in i en kaktus, sticka sig på en rosentagg, att snubbla på taggtråd och ändå inte säga något mer än aj. Henriks stora hjärta rymmer egenskaper som fler borde äras med att äga, han förstår, säger de rätta orden foch astän jag inte vill så förstår jag att han har rätt, som alltid. Ibland är det ok att ge upp och skaka på huvudet åt vansinnet. Men ibland går det inte, det är som en godispåse mitt i veckan, frestande och lockande och man faller för begäret. Henrik säger orden som ringer i öronen men, det är svårt att förstå, det är svårt att vara den svaga.

Emma säger:
"Åh Henrik varför finns det inte fler som du?"

Herik säger:
"Fråga Eddie och Marianne"
  

Tivoli.

Beskedet som var tänkt att vara befriande och skönt bryr mig inte ens, "du har bra läkkött" var inte heller särskilt kul. Jag vet vad jag har och inte är det bra läkkött. Det är metaforiskt så det blir komiskt. Det kliar inombords. Organiserar andras tid och tänker över min egen. Storebror är påväg och just nu är det allt jag behöver. Mitt eget kött och blod förklädd till den allra bästa av vänner. Sedan Clara för ventilation innan jag ska plåga mig själv med Sunes jul vilket inte alls borde vara plågsamt men nu är det så, gör så ont att skratta. Ännu mer komiskt är att det är 11-13 igen och jag kan bara hoppas på att dessa datum uteblir i maj, för som det verkar är dessa dagar inte rätt.

Det bästa som finns.

Hittade den där skokartongen fylld av minnen. Bra och mindre bra. Roliga och skrattretande. Tårfyllda och rödsprängda. Saknaden växer till det som var förr. För långt borta för en kram. Vänner kommer och går men, vissa vänner förblir vänner i evighet. Riktig kärlek utan konstigheter. Systerskap och brödrarskap så enkelt det kan bli. Inga konstigheter inga ord men ändå alltid: Vänskap. Ögonblick fångade på bild, ögonblick fyllda av historik.  

Helena, Christoper, Henrik, Daniel, Jenny och alla dom andra.

Över en kopp kaffe.

Klockan har just passerat lunch och jag har kramp i smilegroparna. Gigantisk blombukett och nybakta kaloribomber kombinerat med samtal om allt. Trots åldersskillnaden är det som om vi alla var på samma ställe. Mina "arbetskamrater" och det känns så underbart bra, hoppas allt går igenom och detta kommer vara mitt i minst ett år framöver. Jädrans vad jag hoppas och vill det här. Människor som bryr sig och ser. Pusselbitarna faller på plats och deras kommentarer och åsikter väger tungt.

Skrattretande skatt.

Idag levererade brevbäraren ännu ett tungt brev. För första gången i mitt snart 22-åriga liv ska det skattas på riktigt. Skatta inkomst som i lön. Ironiskt nog visste jag inte ens vad jag tjänat 2007 men det blev en minst sagt glädjande överraskning, att jag dessutom kommer få tillbaka ett belopp med fyra, nästan fem siffror känns också helt ok, till och med väldigt ok men, att från början sluppit betala de där pengarna hade varit ännu bättre men, nu gillar jag läget. Den där nästan inplanerade resan över Atlanten i juni blev plötlsigt väldigt central igen, men det går inte eller jo, det går men, läget är ett annat nu.

Pool

Idag kom paketet som jag väntat på. I och för sig har väntan varit ok, att skivan varit slutsåld är bara trevligt. Efter tredje lyssningen är jag totalt såld, nu sitter små rader och gnager. Som alltid de rätta orden i rättan tid. Allt går att rellatera till alltet eller till inget. Grymma texter, fraser och ord staplade på varandra. Det här inte p3 pop utan nu är det rätt igen, så exakt.  

"Det är sättet du rör mig på och sättet du får det svåra att bli lätt. Det är sättet du sover och sättet som du vaknar och vänder dig nära. /.../ Det är sättet du fångar mitt dåliga humör och på nåt sätt gör allt bra."


"När du tappat dig helt, när du släcker om natten och tystnaden i ditt rum känns så stor att du inte kan andas. Blunda då hårt och viska att, allting kommet bli bra. "

Det man inte har i huvudet får man ha i väskan (eller?)

image593Tydligen är jag dåligare på att gömma saker än vad jag anade. Uppenbarligen har jag ännu dåligare minne. Städning av garderoben innebar fynd av nya väskor. Nya som i att prislappen sitter kvar. Lite senare ringer telefonen och tydligen har någon städat min andra garderob och gjort ungefär samma fynd där. Summa; x antal "nya" väskor jag missat och den där nyhetskänslan är som bortblåst, undrar vad jag tänkte när jag stod i kassakön med dem som sällskap.

En glimt.

100 sidor senare. Pratar minnen och händelse då. En alldeles galen sommar och suveräna kvällar med alldeles för mycket bra skeenden för att placeras i historien. Ögonen svider, borde fixa en tid och investera i nya bågar; det är dags nu. 100 sidor på en dag är nästan 100 för lite men, jag är sjukskriven och har rätt att slappa och se ut därefter.

I regnet.

Kalgomålen fortsätter att rammla in. Stina är hjältinna och trots sin uppsvällda hals ska hon agera taxi dom där högst 800 metrarna till vita rockarna. Vi ska under de där metrarna hinna med en uppdatering också om allt, få skratta och skaka på huvudet åt livets ironi. Konstigt att vi två numera vandrar i nästan samma spår, fast konstigt bra. Väcktes av ego-boostning. SACO ville prata med teamledaren för de mässor vi genomfört och få tips som de kan skriva med i årets mässguide. Tydligen har ryktet spridit sig;att vi gjorde bra ifrån oss och ja, kanske att även jag gjorde ett bra jobb. La på yrvaken och det ringde igen, trasslade mig ur täcket och klafsade fram till datorn, skulle kunna jubla över mycket men inte idag; inte nu. Men lite glad är jag, att få uppskattning för det man gör betyder mycket och ibland betyder det mest. Lyssnar på Winnerbäck och vaktar brevinkastet i väntan på posten. Stina inleder min eftermiddag sen kommer Malin och fortsätter sprida solsken, måndagar kan vara rätt ok om man inte hade sprängande huvudvärk för tredje dagen samt blivit beroende av tabletter var sjätte timme. I övrigt är beslutet om att inte läsa den där extra, extra kursen ett bra beslut jag måste ju ändå välja bort sådant som jag redan gjort.

Prisutdelning.

Pris till aprils tråkigaste söndag. Gjort mycket nytta, plöjer genom boken trots sprängande huvudvärk. Men, mest har jag tråkigt. Vaknar och har tråkigt, klockan tickar och jag har tråkigt och snart är det väl läggdags och jag har fortfarande tråkigt. Och vad fan är tråkigt för ord? Hur kan man ens vilja komma på fenomenet? Tråkigt.

4 ansökningar.

Sitter på min prinsesskudde och blandar nytta med nöje. Den nya kursen blir nog bra, känns som om jag är inne i ett stimm av teorier och metaforer men, det är ju det jag gillar. Att få tänka själv, att tillämpa och utforska. Vet inte hur jag ska göra, ska jag söka jobben och kurserna eller ska jag luta mig tillbaka (?) Beslut är inte min grej, beslut får gärna fattas av andra bara jag får vara med och bestämma. Boken på 680 sidor är tung men inte tyngst.

Ett finger i luften (en bild säger mer än tusen ord)

Måste sluta ta ut min ilska på andra. Blir så besviken gång på gång. Trodde det var ett lätt ingrepp men det verkar vara det motsatta. Om jag har tur slipper jag omläggning/bandage om en månad. Just nu känns 31 jäkla dagar som 31 dagar för mycket. Jag orkar inte. Med min vanliga tur innebär väl detta att allt annat också faller efter. Min optimism igår har övergått och nu gnäller jag, det gör ont än och det hjälper inte ens att svära över fanskapet. Minst en månad, "vi ska mäta hur djupt det är". Ett hål in i vävnaden; fyra centimeter långt och med än så länge inte uppmätt djup gör jävligt ont. Vadå läka innifrån? Kommer få gå runt i thigts tills detta är klart, jeans är bannlyst och det enda jag tänker på är jeans; jeans och t-shirt. I övrigt är morfar 1:s tillstånd mer än kritiskt och morfar 2:s tillstånd på väg att bli detsamma medans storebror bara blir sämre och sämre. Vilken jävla vår. Svär gör jag också.


Ja...

Malin
kommer snart, gudars så jag längtar efter socialt umgänge. Kanske lördagen blir bra ändå trots allt det där andra helvetet. Fattar väl vad dom menar men hur ska jag stå ut?

Den bästa av sommrar (08?)


Sommarminnen eller nått sånt. Stockholm boggie. Konstiga dagar galna nätter. Johanna (min hemliga idol och gud sedan mötet då; 05) jobbar på Aftonbladet och jag är nöjd på mitt sätt, jag har säkrat sommaren och snart, snart hösten och framtiden. Johanna är imponerad av mig och det är storslaget, nästan så bra att jag sjunger. Spelar roll om man har ankrumpa och tar plats i några veckor till, det ska väl kanske kännas att man lever (typ). Finns nått bra med allt, kanske är jag inte lika rädd för stick längre, det har stuckit länge i mig nu; smärta, lycka och nyss nålar men mest glädje fast senaste veckan uppblandat med irritation. Stick mig mer, getingstick av bubblande glädje och skratt. Västerbron och jag vill bada vid mina sjöar; Väsman och Rämen eller en badbollsbadande med en fnissig Sofie. Sommartiden (hejhej). Malin tror den här sommaren blir bra; jag tror den banne mig blir bäst.

Svart fredag 2.

Galet. Jag som trodde att idag skulle vara startskottet för allt bra. Jädra Tisken. Jädra kärringar som lyckats glömma informera mig om läget efter. Ska sluta längta efter händelser och inplanerade skeenden. Det verkar som om jag får fortsätta gömma mig för världen, jag skämms och skrämms av att det aldrig kan bli bra. Blir så trött. Förra fredagen spenderades på akuten, nu är jag åtmindstonde hemma vilket i och för sig är en förbättring men, vill att det ska vara som vanligt. Vill kunna gå utan att vagga och sitta utan att ha min prinsesskudde i högsta hugg. Alla svordommar jag kan på svenska, engelska och spanska har jag spytt ur mig, kanske tur i oturen att jag inte kan fler språk. Telefonsamtalen är vad som gör min dag, eller snarare de (den)  på andra sidan linjen.

Sängläge.

Jobbar fast jag inte får; planerar nästa veckas resor. Pratar med Henrik och han menar att mina nuvarande bravader är precis vad man vill läsa om på blogg. Inte. Jag kan bara konstatera att kirurgtejp är fenomenal till det mesta. Att slangar gör ont. Att stygn kliar. Att inte kunna klä sig själv är förnedrande. Att höra Henrik säga "jag är jätte lycklig" är galet uppiggande. Jag har tråkigt, jag tappar ord och jag vill ut i solen. Men jag kan ändå instämma med Henrik fast, med vissa korrigerigar; det kan bara bli bättre nu.

För många timmar.

Dagarna är plötsligt alldeles för långa och timmarna tickar för sakta. Längesen det var så här, längesen jag var fömanad att inte göra något alls, inte kunna göra något. Jag har ont fortfarande, benen sommnar, armarna domnar bort och klockan bara segar sig frammåt. Fem minuter uppe innebär en timmes sömn. Två dagar kvar innan omläggningarna avslutas, kan bara hoppas att det gör att jag kan gå och sitta igen. Blir en massa av det där som inte borde göras, men lite av sånt som faktiskt borde göras oftare också. Kolla på gammla bilder och skratta åt hur konstigt det kan vara och framför allt kan bli. Hur hårfärger gått, vänner kommit för att sedan bli till en sån där jag nickar till när vi möts men inte alls känner längre, upplevelser lagts på hög och skratten bubblat. Mest glädje men lite stick i hjärtat också, tider som aldrig mer kommer åter. Tre år sammanfattade i få bilder, bilder som säger mer än tusen ord. Några av de bästa stunderna, med några av de bästa;
  
och många, många mer...


Som om det inte räckte nu.

Orkar inte. Likt domino. Febern har intagit mina ådror och kanske menar dem har det tillstött komplikationer. Varför?


Kirurgen och jag.

Tillbaka. Ankrumpa och värk. Men, jag mår bra nu. Det var värt all smärta och alla tårar. Rädsla och förtvivlan. Vishet och ovisshet. Vet inte vad som var jobbigast om det var värken, smärtan, väntan, provtagningarna, operationen eller att vakna upp igen. Vakna upp och inse att hela jag var ett sladdbarn. Uttagen var för många och smärtan av opertaionen var inte alls lika outärlig som åsynen och smärtan av kontakterna in i mig. Fåning ja, men när man är sjuk och ligger på sjukhus får man vara liten igen, det har vi kommit överens om bror och jag. På sjukhus får man vara barn igen och be om klistermärken, Bamseplåster och hallonsaft. Om en vecka tas stygnen bort och det där andra, då hoppas jag att allt blir som det ska bli. Mest smärtsamt är ändå trots allt, det jag missar denna vecka, alla resor och alla skratt och all tid. Men, man rår inte över vad som sker ibland, livet snubblar på sig själv, typ.