Hallon.

Tömde kameran. Bilder som jag länge inte velat ta bort är nu borttagna och istället arkiverade i datorn, egenltigen säkrare så men, ibland gör det lite för ont bara. Bilden från igår får det att vattnas i munnen.

Svensk äkta sommar fångad på bild. Det var värt myggbetten. Hallonen var underbara.

Snart är det färdig packat. Kameran får inte glömmas. Mycket som ska dokumenteras, speciellt puppyögon och Claras roliga miner. Liksom försöka samla stunderna på bild för att klara av avståndet tills nästa gång.








Mot kusten.

Semester. Aldrig tidigare upplevt något annat än sommarlov men nu; semester.

Är så mycket jag måste hinna göra. Springer runt i lägenheten, packar upp och packar ned. Råkar nudda mina brännskador och skriker. Funderar över hur många linne man kan få plats med (?), över varför tiden alltid går så fort när man önskar den stod stilla. Längtar tills imorgon, det liksom bubblar inom mig igen av glädje, hoppas på att jag är lite efterlängtad. Förväntningarna inför vad som ska komma är obefintliga, för jag vet vad jag vet; att de närmsta dagarna kommer bli sommarens bästa dagar. 

Clara, Alex och Helena. Kan inte bli bättre. Lyckorus.
 Mot västkusten 07.40.

Fjällen; en summering.

O-ringen gör idag sin sista dag, tusentals orienterare flyr från knott hemmåt igen. Det kommer vara en cirkus av bilar i minst två dagar, kaos kan tänkas. Vi åkte redan igår och idag beger jag mig en aning söderut för sol och bad hela helgen innan jag på måndag sätter mig på tåget, efterlängtat och förväntansfyllt äventyr.

En bild säger mer än tusen ord, dagarna där uppe har varit som medicin för själen, fyllt lungorna med ny luft och laddade batterier.


På fjället 4.

Solen strålar. Vi har tillbringat förmiddagen i solskenet med boken i knät. Den är nästan för lättläst, mitt sug efter att läsa är tillbaka, synen sviktar och jag ska ta tag i det, snart. Sista dagen idag, det är lite vedmod men också lite hemlängtan i kroppen, för första gången på länge längtar jag hem som i hemma på riktigt. Försöker fånga stämmningen här på bild men tror jag misslyckas, inget slår upplevelsen. Man har liksom tappat kontrollen här, blivit avskärmad fast ändå inte från verkligheten utanför. Jag fortsätter att förundras av fjällen, av naturen och färgerna, sammlar på intryck och stunder. Igår upplevde jag snö i juli. En märklig men underbar händelse. Förövrigt; orienterare är ett lustigt folkslag; de gillar strapatser som många andra aldrig ens under pistolhot skulle utsätta sig för. Jag kan konstatera nu när de andra börjat packa att vad som gjort dagarna så speciella här är det som ligger i luften och entusiasmen är, faktiskt, smittande.

När man trippar omkring i Lindvallen är scenerna som tagna från vilken släktträff som helst. Vissa kramar om varandra, andra ser en smula avvaktande ut inför åsynen av konkurrenterna. O-ringen blev en helt annan upplevelse än jag anade, inte sämre och inte bättre utan bara annorlunda, annoslunda och oerhört speciell.


23 juli.

Förresten. Namnsdagsfirare som jag är. Samtal om presenter som väntar hemma. Emma i dag. Den här dagen brukar firas vid Rämens strand, och iår, idag känns det nästan som om det så görs, naturen här påminner om den som varit mina sommrars sommrar, kanske är det därför jag känner mig som hemma. Blev uppmanad att ta en bild på mig själv dagen till ära, bilden nedan är resultatet och beskriver tyvärr allt för tydligt dagens sinnesstämmning, nu fyra Ipren senare känner jag mig mest skakis och seg men nu ska det jobbas igen.


 


På fjället 3.

Idag har jag upplevt O-ringen på riktigt, mitt i etapp 3. Åkte uppför fjället och befann mig i Tandådalen och Hundfjället nästan halva dagen. Nu lider jag av huvudvärk som verkar bitit sig fast någonstanns innanför ögonen. Det var en återkomst på riktigt, vandrade stjärngatan fram och skrattade tyst när jag passerade den delen av myren som en gång var min snöhög. Gick förbi tjänstebostäderna och skrattade lite till, pirrade en aning genom kroppen. Om någon bundit mina ögon hade jag ändå hittat rätt. Utmanade pirret i kroppen ytterligare och begav mig in på Skidåkarna, dejá vú om och om igen. Folk tittade en aning konstigt på mig, kan vara för mitt skratt, min konstanta nysanfall eller min outfit som inte riktigt passade in bland alla träningsoveraller. Naturen är så vacker att ögonen svider, det är fyra nyanser av grönt. Fyra nyanser av vackert.


På fjället 2.

Utslagen är tillbaka. Fattar sambandet och försöker att inte bry mig men, det kliar och gör sig påmint. Dra av ett plåster långsamt.

Dagen har inneburit solsken och himmel blå, kameran är full av bilder som ska placeras in under kategorin "sommarstunder". Idag bokades biljetten för nästa veckas efterlängtade underbara semesterresa. Vem vet när jag kommer åter? Vill lukta hav och känna smaken av salt.

På fjället.

Tillbaka. Tillbaka som i att komma hem fast ändå långt borta. Andas fjälluft och mår. Förundras över det mode som här råder eller snarare avsaknaden, och ja, jag älskar det. Träningsoveraller och leriga gymnastikskor, omatchat och dåtid. Gummistövlar och bandanas, midjeväskor och pannlampor. Allt är en aning lättare men ändå mer komplicerat. Sover mer än jag borde och dricker mer vin än vad som borde vara tillåtet, men, är man chef så är man, trots det är magen i uppror och näsblodet ständigt återkommande, kroppen reagerar på de mest pinsamma sätt men, här skrattar man bara och tar en chokladbit till.

Mot fjället.



Frågan är om himlen är lika krispitg blå nu?

Känns fortfarande som julafton i kroppen, det pirrar i maggropen, jag ska återvända.  Sista resan hem kommer alltid vara klar. Klar i minnet, de långa timmarna och funderingarna på bussen med Kent i öronen, den lila burtontröjan och de svarta jeansen på. Busschauffören som frågade om jag ville ha en påse extra. Som att åka genom tiden, från vinterlandskapet i april till vårkänslorna i staden. Ett halvår av mitt liv. Upplevelser och stunder. Kanske de roligaste, konstigaste och galnaste månaderna någonsin.

O-ringen i en vecka, jobb i en vecka. Marknadsförande. Fjällen på sommartid. Fjälluft. Kommer bli precis vad jag behöver.

Blodsband.

Ett dygn senare. En långklänning, bikini, t-shirt och örhängen senare. En grekisk lunch senare. Tåget har åkt, min första vända på tågstationen för idag är avbockad, en vinkning och en kram. Nästa tur blir för att möta. På perrongen stod ljus i mängder och blommor i alla färger och flämtade. Fotografier, studentmössan på. Varken ljusen, blommorna eller fotografierna fanns där igår, det gick en ilning genom kroppen. Jag förstår inte.

Ett dygn senare. En massa efterlängtad tid, efterlängtat prat och försök till att räta ut frågetecken efter frågetecken. Det är konstigt det där, hur en person kan få en att vara totalt avslappnad och faktiskt kunna säga mañana och mena det. Ibland funderar jag på hur det hade varit att ha en syster, senaste dygnet har jag haft nöjet att uppleva just det.

Ett dygn senare. Det hade gått ett år sedan sist men inte igen, det är snart. Vi hade så mycket att ta igen och varje minut har för mig varit värdefull, alla hennes ord betyder mer än dess förklaring i ordboken. Värdesätter alltet. Hennes ord, min lag.  

Som julafton.

Jag har kramp i smilegropen, är pirrig i hela kroppen och skrattar, fejar och putsar (egentligen inte det där sista, men om det vore möjligt att städa mer skulle jag göra det) Är likt ett barn igen. Julaftonskänsla i hela kroppen. Har till och med gjort rent öronen. Jag vandrar omkring hemma och gör ingenting och minns inte sist när jag gjorde just; ingenting. Kommer mig inte för att klä på mig utan myser vidare nöjd med packningen och nöjd med att vara nöjd. Dricker jordgubbssaft och lyssnar på min orkester. Tittar på bilder och minns åren, de ljuva åren. En gång nörd, alltid musiknörd.

Update.

Och det gick en halvminut sen ringde telefonen. Får väl förklara mig. Nej, det där inlägget för tio blotta minuter sedan var inte menat som det kanske kunde tolkas. Där rör vi frågan igen, tolkning/avkodning/kodning. Finner mig själv göra samma sak och mitt solskens humör som egentligen hägrar idag får sig en törn. Kollar i kalendern och får det att nästan stämma. Men kanske inte. Eller kanske. Avkodar det som jag vill men ändå inte, jag misstolkar och retar upp mig på små saker som egentligen inte betyder något alls har jag lärt mig. De små sakerna, ett ord för mycket eller ett ord för lite. Fokucerar på det jag fick höra igår, suger i mig av gammla minnen, ser fram emot tåget från Uppsala som rullar in vid 16.30. Men, ändå, jag blir fundersam, lite glad lite ledsen men mest likgiltig och likgiltighet är det värsta av det sämsta. Ironiskt verkar det som om allt nästan rör samma sak, som om alla vägar leder åt samma håll, vilken röra, vilket trassel. Och allt vore bra om det inte vore som det kanske är. Konstigt, Updaten som var meningen att förenkla och avleda egentolkning skapar nog ännu mer förvirring. Rätt kul egentligen. Svart eller grön bikini?

08.47

Första dagen av ventilering är avklarad. Förstår inte,varför ska jag likt en jojo kastas mellan berg och dal när allt jag vill är att flyga. Får det att låta så enkelt men för mig är det inte det, jag är komplicerad och allt jag rör vid verkar jag på något vis dra med mig i dominospelet. Faller. Snubblar. Ilsknar till och allt blir om möjligt ännu mer komplicerat. Varför stöter vi bort dem vi vill ha närmast? Dom orden jag brukar kalla sanning vet jag inte om jag vill höra, jag slår av, men, ändå tänker jag. Förstår inte när allt blev så svårt? Det är som igår när jag försökte packa bilen till kommande veckas bravader, det är omöjligt, något måste bort. Sanningen smärtar men kanske är det ändå så det är. Jag har tappat bort mina rutiner igen.

Jag räknar timmarna. Längtar och känner hur värmen sprider sig genom kroppen. Allt kommer bli bra nu. Det är nästan ett långt år sedan sen sist men nu ska det inte dröja mer än nån vecka tills nästa gång. Nu får vi två dagar tillsammans och aldrig förr har väl ett återseende efterlängtats så och varit så oerhört välbehövligt. Det går på djupet. Ord blir nästan överflödiga och jag hoppas vi hinner med allt som önskas.

Packning pågår, nästa vecka är precis vad jag behöver, fjälluft och umgänge dygnets alla 24h.

Lista.

Försöker bocka av saker och ting. Bra och inte bra. Sämre och bättre. All info kring peace and love är skickad och examensansökan blir mer och mer fullständig tills jag upptäcker att intyget som var det första jag skaffade är borta. Vet att jag skjuter på det riktigt viktiga; framtiden men, någon sa "att leva med att fundera över då eller sen är att missa nuet", och banne mig, just nu orkar jag inte bry mig. Gabi kommer jag inte hinna träffa, fastän jag vill mer än något annat fungerar inte tiderna som de ska. Remember last summer istället och skrattar åt att jag ser ut att vara lika mycket elva år som hon.  


Andas.

Det snurrar av oro. Kan inte sova och tröttheten är övervägande gigantisk. Gör ont. Oerhört ont men jag vill inte. Inte nu. För mycket roligt är på väg närmsta veckorna,tänker inte låta det få stå undan för det här. Så länge jag kan gå går jag. Magen ojar sig och tankarna roterar, det är som flera solsystem krockat inom mig. Imorgon är banken inbokad, äntligen ska jag ta itu med vuxenlivet fullt ut.

Livets stilla gång.

Vackert.

Oerhört vackert. Stillsamt och fridfullt. Sorgen var inte störst utan glädjen över att vi var tillsamans alla och har en del av honom vandrande, dansande och leende inom oss. Mina ord fick minnerna att svämma över och det känndes konstigt; att den yngsta av alla, jag, var den som fick de andra att inte kunna hålla emot. Det smärtade ända in i benmärgen när de brast i raden bakom, förtvivlan och obeskrivlig tomhet. Tårarna var fyllda av stunder tillsammans, minnet av det som varit. Men, det var ändå den gyllene blänkande medaljen som sa mest där bland de blommande prästkragarna; världens bästa morfar.  

Bred dina vida vingar.

Kan du se mig från himlen?

Som om jag saktar ner. Försöker gripa mig an verkligheten på mitt sätt. Läser annonser och kanske jag kan läsa den riktiga är jag anländer imorgon kväll, om modet finns och orken finns att sluta låssas. Blev påmind om att packa ned svarta skor och någonstanns där mellan dusch och väskan förtod jag att det är på fredag. Fredag. En sista gång på länge, för det är så jag vill tro att det är, det är inte för alltid utan för nu. Stor tomhet men ändå inte på det sättet jag trodde utan en känsla av accepantans för att det är livet. Vi pratade om i våras, att efter alla stötar och snubbelsteg kan hösten inte bli annat än vackrare. Att det kan inte finnas mer ont, men, samtidigt ljuger vi för oss själva, vi vet att det finns så mycket mer som kommer hända, det är bara en fråga om tid, kanske lånad tid. Orken finns fortfarande inte, jag måste hämta kartonger och tröjor men, det får vänta för orken är nedpackad och sparad tills på fredag, han har lovat att jag får hålla hans hand, krama den och gripa efter tröst; antar att det är det syskon gör; ställer upp för varandra om och om igen även om orden emellanåt är alldeles för elaka och dumma. Vi ljuger för oss själva och lär varandra tänja på reglerna för att sedan själva bli drabbade. Nederlag kan vara början på nått bra, om stormen gör dig starkare, lite bättre och lär dig att inte göra det om igen. Något vackert i ett nederlag när alla broarna är brända och man inser att vem som förlorat mest är en själv. Om man inte satsar något förlorar man inget känns inte som en nyhet men orden har fått mer betydelse, kanske är det så det är; rädslan för förlust är större än rädslan för vinst så vi hoppar av tåget liksom för att rädda oss själva. Saktar ner, men förstår inte, ena dagen så levande nästa dag är hoppet borta och kanske är det då man vet, att när hoppet tar slut är alltet ett minne.

Skriver några rader som säger allt, att det är vi som gör tolkingen, utifrån våra förutsättningar, förhoppningar och försvar tolkar vi, överanalyserar och funderar lite till. Det är inte enklare än så.

Retfullt.

Febern stiger igen. Jag vet, jag borde stannat hemma idag, imorgon, men, jag vill vara där saker händer och känslan av att komma hem och faktiskt känna att det jag gjort haft betydelse är befriande. Insåg när jag kisade framför dataskärmen att nya glasögon är ett måste snabbt, jag behöver se alltet lite klarare igen.

Ilskan har lagt sig, eller så är det bara tillfällig paus, för när tankarna nuddar det blixtrar det till igen, blir så trött på mig själv att jag ens orkar bry mig och att det faktiskt påverkar mig. Säger till mig själv; släpp det liksom, bry dig inte, skapa inte problem av det som inte är det men, tydligen säger jag det inte med tillräckligt stark röst.

Men, så hittar jag bilden nedan och, skrattanfallet är väl lika gigantiskt nu 17 år senare som då, att jag aldrig kan vara normal. (Sofie är minst lika skyldig, hennes skratt klingar lika nu som då där på andra raden,  det var i denna veva vi vann varandra; inte fann utan vann -för Sofie var min första vinst.)


13.39

Det bränner till inom mig, snubblar som på taggtråd, ilskan och alltet brusar. Genomskinligt och förnedrande. Fånigt och patetiskt. Inte enklare än så tydligen. Pinsamt och onödigt. Tydligt men ändå så undvikande. Och jag då, inte så mycket bättre men ändå bra, dra ett täcke över huvudet och glöm.


Men, det finns annat som gör att mungiporna rycker, sms och besked om bokad biljett, samtal från västkusten.


Måndag.

Tröttheten är större än gigantisk. Blickar ut över Lugnet och tänker att ansökan måste bli bra för jag vill det här. En lång ofrivillig cykeltur på morgonen, ett återseende som jag gärna hade undvikt och sedan iväg uppför långa backen. Det ska visst bli regn idag och varenda gång jag kommer åt knappen så att radion går igång tror jag Orup ropar "bara regn hos mig", fyndigt RixFm (eller inte). Planerar och strukturerar. O-ringen närmar sig och det kommer bli en repris av Östersunds-bil-packningen, förstår inte hur allt ska kunna få plats, min egen packning måste jag komma ihåg att minimera men det kommer bli svårt för myggmedlet kommer ta stor plats. Tror aldrig jag bott så flott som vi kommer husera, kommer bli lite galet, extremt kul och flummigt till max, fyra personer konstant en vecka dag som natt. Längtar tillbaka till fjällen, det var ju ändå ett halvår av mitt liv varje helg som jag spenderade där. Kär återresa, kär återkomst. Filar på fotograferingsschemat för de nya studenterna, tänk om någon kunde ana hur mycket jobb det ligger bakom varje liten detalj, jag önskar att jag inte visste just nu.   

In La.

Rakt-igenom-förkyld. Sängliggandes konstant. Feberyra feberångest. Veckans resa ställdes in med tårarna sprutande nedför kinderna, för mig var det inte bara några dagar i staden med kusinen; det var en resa som betydde oerhört mycket mer. Hon betyder mer än så. Behovet av att träffas är stort, ingen kan som hon få mig att hitta rätt väg igen. Vi har ordnat upp en reservplan, om två veckor ses vi men då hos mig för att sedan några veckor senare ses i hennes stad. Behovet av att komma bort är gigantiskt och växer, växer ungefär lika snabbt som min lugg för tillfället verkar göra, tänk om resten av kalufsen kunde växa sig två decimeter så kunde jag börja om där igen. Kvällarnas kvällar spökar i minnet, det var maj 2006, 27 maj ´(bilden nedan måste ses för att förklara sammanhanget, de röda ögonen går inte att få bort de va naturligt naturliga och kanske var det just dem som gjorde kvällen så skrattfull) ;


Veckorna går för fort, jag springer men de springer om mig, varje dag i veckor framöver är planerad. Det känns bra men konstigt, när ska tid finnas för det som behöver tid? När ska tid finas för allt skratt? Veckan som kommer blir jobbig och tung, att börja jobba med förkylningen som tyngdkraft känns tufft, begravningen på fredag vet jag inte ens hur jag ska ta mig igenom, det skrämmer och värker. Veckan därefter är en aningens lättare, och en ledig dag med kusinen känns underbart innan det bär av mot fjällen en vecka, en vecka som jag längtar efter, längtar som i  längtar mycket. sen är det dags, semester i två veckor innan allvaret börjar på riktigt. Helgerna kommer inte ens de vara lediga utan jobb går först, fast jag klagar inte jag önskar bara att mitt reservlager av energi var lite större. Det är inte det att jag inte vill, men hur ska jag få tid och ork att räcka? Vad jag behöver och fått för lite av är sömn och om jag ska bli frisk och håla mig så måste sömn prioriteras fastän jag hellre vill dricka vin och bara vara. Smyger runt hos storebror, eller smyger som i släpar fötterna efter mig. Blir jagad av parfymdofter och plötsligt är det som om allt bara faller. Jag doftar och minns, minns alltet.  Öppnar fler flaskor och minns, 2004-nu på några få minuter. Och som den numera blödiga flicka jag är hemma här, faller jag en tår för det som var, inte var och funderar tänker om, tänker nytt. Men mest av allt ser jag ironin. Och ja, jag ser mönstret. Så kanske det stämmer, teorin om att lillasystrar faller för storebröder och motsatt, letar spår efter det trygga och onekligen verkar jag funnit det flera gånger om på flaska. Ser flaskan längst in och kan inte mer än skratta ännu högre med min hesa stämma, där står den, nyöppnad och nyinköpt. Trots humor och ironi så är de ändå mest av allt tragiskt att mönstret inte kan vara en tillfällighet, jag kan inte skämta bort det längre. Eller? Fast jag erkänner det om och om igen, vore han inte min storebror vore han the biggest fucking loce in my life. (Fast ja, det är han ju ändå men, kärlek som i kärlek) Och ja, här lyser den igenom febern, 39, min skostorlek står inpräntat på termometern trots att jag försöker med alla knep jag kan komma på. En dag till sen är det hemfärd och jag ska försöka ta hand om mig själv igen, är dömt att misslyckas, det är nu jag borde sjunga, det är nu jag tycker om min röst som bäst hes och lagomt nasal, och sjunger det gör jag besattheten har slagit till som alltid och samma låt går om och om igen. Mina ögon glänser, jag tror det är för att jag är på väg uppåt igen men nej, de säger att det är febern att jag sett lika ut sedan jag fick min första tand; lyckan ser ut att byggt bo hos min men icke utan det är feber. Tydligen ser det charmigt ut och ja, jag håller med och jag tror att dte är just den här glansen i ögonen jag är ute efter när jag sveper rosé, för atts vepa rosé är vad jag drömmer om. Här sätter vi punkt, det svammlas och praddlas och snart säger jag en rad för mycket. Banne mig, Stockholm vore suveränt nästa helg.  


Till dig sis; den bästa av vänner.

Hon har gått nu.

Och ja, det smärtar som aldrig förut. Att inte kunna krama om sin bästa vän en sista gång på okänd tid är vidrigt, som om en bit av mig dras loss, sakta sakta. Men, det är så här det är nu, jag njuter istället av att jag fått chansen att lära känna henne, att jag får chensen och möjligheten att titulera henne för min bästa vän. Tänk, för ett år sedan visste vi inte om varandras existens, idag kan jag inte leva utan henne. Det är därför det gör så ont, ont ända in i själen att våra spontanbesök blir till minnen blott, att jag inte vet när vi ses igen.  Måste komma ihåg att när tåget väl rullar iväg för att mötas igen så ska tahiti vara nedpackat. Vi möttes där, på bygget i våra hjälmar och den häftiga mattan under våra fötter, kanske det blixtrade till på en gång, eller kanske var det någon dag efter, vad jag vet är att jag alltid kommer minnas den där dagen, den dagen då Clara snubblade in i mitt liv och ja, hon ska stannar där. Vår vänskap är djupare än så, inga mil hindrar oss från att vara "sis", det är vi i stormen, det är vi i glädjen och det är vi som är Clara och Emma.

Linslusen. Att avguda.

(Ok då Clara, förlåt för bilderna, men jag bara måste, måste som i att måste skratta åt allt galet vi gjort, alla stunder tillsammans och alla långa välbehövliga samtal, ingen annan vet det du vet.)
Vänskap är mer värt än något annat.

Aj.

Är precis så sjuk som bara killar tror sig vara när de är sjuka. Idag ska jag och Clara göra det vi är bäst på, prata, mysa, äta chokladbollar och dricka tahiti en sista gång, eller sista är fel ord, en sista gång på ett tag är mer rätt. Anar att även Sandy och gänget gör oss sällskap, det är ju så det ska vara.

Halsen värker och huvudet spränger men, mest av allt gör hjärtat ont. Flytta inte.