När passionen slår till.

Med en udd vemod, bubblande lycka och ett vidöppet hjärta har orden liksom inte längre någon betydlese. Peace & Love var fantastiskt varmt, svettigt och trots det förgyllt av knottriga armar. Gåshud i nacken, pulserande blod och flygande tankar. Peace & Love 2009 var underbart. Underbart tillsammans. När musiken berör och avväpnar. När passionen slår till och kärlek segrar. Kärleken till musiken, till alla.







Ett saftglas.

Det kliade på Carro överallt, det var som om alla mygg hade anfallit på en och samma gång. Djävulsk klåda. Elisa var helt lugn och så där jävla harmonisk som bara hon kan med strålande guldbrun hy och bländande leende.
- Vad har du gjort idag då? Förutom att solat så jag får skämmas för att jag sitter inne.
 - Det har varit jätte stressigt idag. Har fixat naglarna och sånt där, sa Elisa och tog upp ett till av alla lippgloss som på henne var perfekta men på Carro helt fel. Onaturligt. Jag har väl försökt läsa lite också men jag fattar inget av det, det är så drygt. Sen var jag en vända till parken och bryggan med dom andra.  
- Lugn? Carro tänkte att deras pararella universum verkligen var pararella och inte ett och samma. Elisa var den enda som kunde komma undan med att säga att hon haft en stressig dag och sedan räkna upp sånt som andra räknar som lyx.
- Du, Ca, jag har fått en idé, vad säger du om jag säger att vi åker bort i helgen?
Helgen är full tänkte Carro, full av plågsam solning för att hinna ikapp dig men annars är det lugnt. Hurså?
 - Jag tänkte att vi kunde sammla alla och göra sånt där vi gjorde förut, du vet, typ fika i massa timmar, prata framtid och så. Och kanske ta en tur till lekparken och gunga du vet, vara lite vildare som förut.
Vilda, galna och frisläppta var förut, det är inte nu ville Carro säga men det gick inte för när Elisa bestämt något så var det så. 
- Vi kör. Bort från verkligheten och tillbaka till då. Eller hur? 
 


Give me some.


Jobb i två dagar, en dag på kontoret och sedan kör vi igen. Passionerat.

Serenad för sommaren.


Vi har firat idag. Sommaren ljusaste dag. En fantastisk dag.
Den yngste spelmannen. Wallmans.

Med mjölk och jordgubbar i mungipan åkte vi till kyrkan, Högtidsmässa på traditionsenligt vis. Med spelmänn och folkdräkter, med glädje och lycka i varje stråktag. En fullsatt kyrka fylld av förväntningar. Kyrkokören som sjöng vackert och hela kyrkan sjön starkt "Den blomstertid" och den vackraste "I denna ljuva sommartid". Och där och då var det så. Ljuv sommartid med solen som strålade in och färgerna som fönstren speglade. Mitt hår glödde men där gjorde det inget, jag smälte in bland alla röda folkdräkter. Vi försökte bena ut vilka dräkter vi hade runt omkring oss, men det är svårt. Tydligast av dem alla var den finaste. Grangärdes.
 


Högstidstalet var annorluda. Inte som jag önskat men ändå var det fullt av hopp och kärlek till bygden. Jag skulle berätta om känslan att komma hem, att vara stolt, att känna värme, en öppen famn. Om björkarna som vajar och om sjön som kluckar.  Om de tillresande som ser på alltet med förundran, en förundran som aldrig avtar. Om röster som sjunger och blommor som blommar. I en ljuv sommartid. I en ljuv samvaro, närvaro och trygghet. Om nyfikenhet och sommarlov. Om midsommarkransar och solsken. Om nuet nu. I en idyll. I Grangärde en Midsommardag 2009 med biskopen på besök och traditioner med ståtliga anor. Med spelmanslag och folkdans på kyrkbacken.  

Så som jag ser det.

Kanske är det jag som är konstigt annorlunda, som en generad nationalist har jag strosat hela veckan. Kär i kärleken. Kär i dig. Lycklig men ändå full av saknad. Vår första midsommar utan vår egen Rönnedahl. För det är så jag tänker mig det, att han är, där med blomsterkrans i håret och högt sjungandes med sin varma stämma. Med munnen full av färskpotatis. Och jag kan inte låta bli att tänka på klänningen från igår, den stora, det var på något sätt morfar fast än det skulle vara Karin Larsson. Det var trots allt en Rönnedahl- klänning i blått -och- vitt och den största kransen jag sett. Någonsin.



Kanske är det ett uppror mot alla nya traditioner vi tvingas skapa som jag blivit en nationalromantiker. Som fäller en tår som rinner ned i Siljan. Som dansade innombords när jag såg att vi skulle på i "Sörgården", trots att jag helst av allt ville bo i Mellangården. Men jag njöt ,trots taglet i sängen som bet sig fast i näsan och gjorde natten svår sövd. Som beundrade de underbara rosetterna längst med taklisten som är precis de samma som i Sundborn och blomsterrummet. Det var skönt att komma bort, eller kanske komma hem, för bland de röda husen finner sig ett lugn som inte går att beskriva, kanske har det att göra med historien jag bär, arvet. Det är något visst men att känna sig hemma fastän jag är borta.

Den inre miniskeln är trasig men det gör inget. Slalom får fortfarande utövas men lite mer sakta och lugnt. Jag vill ha min midsommarkrans men, inte i år. Kanske nästa. Kanske inte. Vi skapar nya traditioner med ena foten kvar i det gamla och den ena mot framtiden. Ungefär precis så som midsommar är. Ett avslut för våren och en början för sommaren. En hummla i fönstret och regnet som smattrar.


Barrigt.

Dagens samtalsämne. Rammlar granen eller inte? När? 
 

...



Egentligen behövs ingen beskrivning, fri tolkning. Jag vet min. Vissa dagar blir det tydligare, som nu idag. När orden sjunger. Och u:na blir sisådär lite längre.

Plaska.

Det räcker nu. Det har regnat konstant i två dagar, utan uppehåll och jag är blöt. Rakt-igenom-blöt. Fem steg till bilen och det droppar från näsan, regnvatten. Paraply som vänder sig, gummistövlar som läcker. Ursäkta men tror något har blivit fel, det här är inte juni utan oktoberväder. 

Ännu mer regn.


Före regnet.

Det var två av vårens bästa kvällar. Förra året. Och jag längtar till er.


Vill ha

I konsumtionsvärldens anda är det mycket jag vill nu. Ha.


När himlen lyser upp

En heldag med återblickar. Tittar i backspegeln. Ser förändringarna mycket tydligare, att ibland så innebär det nya något bättre. När jag sprang ut var jag feg, oskyldig och på något konstigt sätt ändå kaxigast. Jag var sugen på livet. Ville blomma ut. Knopparna brast och där var jag redo att möta livet på riktigt. Det känndes ofattbart att det var fyra år sedan som vi sprang ut samtidigt som himlen grät en aning, kanske för oss kanske mest på oss. Idag stod jag där igen, på samma skolgård men fyra år äldre, fyra år fyllda av glädje och liv. Mina bästa år. Och där stod dem idag och skrek sig hesa i kylan av lycka och allt jag ville var att knacka dig på axeln och säga; "det här är bara början, det blir bara bättre". Idag lyckliga, imorgon bakfylla och på måndag arbetslösa. Eller kanske tar de steget in i sin dröm.

Hittade en av de gammla skivorna och Mando spelades om och om igen, Nicolai Dungers "Hunger" är nästan lika vacker nu som den var då, då när vi satt i gula huset och skrattade tillsammans. Vi umgicks och var tysta för att sedan skratta så det bubblade över. Vi brände nästan ner huset och åt lite för mycket vinbärskaka. Sånt som bästa vänner gör. Återigen ögonblick, halmstrån jag idag gript an. Plockat med och föundrats över. Ätit sommarens första smultron med vantar på.


Ännu en sommar.


Den fungerar ypperligt även i år.

...

Det måste vara mig det är fel på. Jag har ju allt jag vill ha och varför ska jag då vara irriterad och skapa ännu mer irritation? Att bara få vara jag borde vara enklare, när blev jag sån här? Sån där person som har mungioprna neråt, svarta ögon och som spottar elaka ord, konstant utan att hejda mig. Alla flyttar och jag vill gripa tag i tiden, men det går inte, tiden slinker emellan, den borde förstå att den ska stanna upp ett tag och landa.

Mina första minuter 2009


Frågan är vad vi gör. Att det var på detta vis 2009 firades in finns det inget minne av men tydligen bildbevis.