Inspektion

Är i södra delen av landskapet. Igår sa vi hejdå till varandra Sofie och jag. Tårarna brännde men efter att ha skrattat konstant i flera timmar är det just det som jag minns bäst av kvällen. I övrigt väntar jag på saker och ting, en jobbig väntan. Ikväll är det del ett av inspektionen. Vi ska spela kungssång och parad för fanan men jag lägtar mest efter vår egen marsch. Högtidligt så det förslår. Imorgon avverkas del två och sista delen av hemvärnsmusikkårens öde. Givakt. Uniformstider.

Det är bra nu.

Stort leende. Nu är saker och ting som jag önskar. Har hittat rätt spår igen.  Bara en liten petitess som saknas för att det ska vara perfekt, men inget att gräma sig över än.

Idag är det date med Sofie som gäller innan vi säger hejdå för en tid på nio månader. Det har gått nästan tre månader sen sist, tre månader som kännts likt tre långa år och nu är det alltså dags för tre gånger så lång tid ifrån varandra. Lilla tummelisa.  

Till tonerna av Cuba

Sitter i skolan och pluggar, inplanerat stop i skriveriet klockan lunch då caféet på min del av skolan ska återinvigas. Invigningskonsert. Mc-mon & Mighty wibes är otroliga.  De är så fruktansvärt bra så att de får lov att spela i en gammal matsal på ett regemente nästan är pinsamt, fast det är pinsamt bra. I en timme förvadlas svarta havet till ett turkost hav omsluten av en strand där kaffekopparna blir till iskalla drinkar och godiset till cigarrer. Cuba cubana. Jonas berättade igår att skivan snart kommer till landet, jag tror på dom, underabrt galet snyggt. Vinterns stora musikplåga fast en plåga jag vill ha kommer tillägnas denna grupp och Mc-mon.
"Det ska va reagge"

Så var vi båda 21.

Blev sent igår innan jag kom till födelsedagsbarnet, födelsedagsmannen. Som alltid vill tiden inte räcka till för allt det jag vill hinna med och jag springer med andan i halsen. En gigantisk katt ville med mig in till kalaset och mina svarta byxkor färgades röda av katthår. Prosit. Han fick välja vad kvällen skulle ägnas åt eller de två timmar som återstod innan läggdags, tror jag bara sover och går i skolan. Självklart blev det en av hans favoritfilmer och som alltid skrattade vi ikapp. 
 

Tisdag

Det är något lurigt med min blogg, föregående inlägg skrevs självklart igår på sena, senare eftermiddagen. Promenad blev det men inte med solen i ryggen utan en stormvind. 

I mitt nya liv som jag upptäck att jag lever mitt i (med ny bostad, ny adress, nya möbler, ny hårlängd, ny hårfärg, några cm längre i rocken, nya mediciner,ett helt gäng med nya kurser, nya vänner och allt det där andra) ingår att klockan ska ringa gymnasietid. Kuckeliku klockan är sju. Borde ha befunnit mig med näsan i böckerna tidigare än vad det trots uppgången blev, men annat kom emellan. Idag har jag sett fem med samma jacka som mig, åtmindstonde utseendet är det samma, vet att det är fånigt men jag stör mig på det liksom att jag blir irriterad på att jag idag missar genrepet inför helgens inspektion av hemvärnet. Slog in paket igår och försent insåg jag att det svara pappret känndes fel så nu får det bli rätt istället. I sammband med denna inslagningsprucedur kom jag på en drös med uppslag om vad jag skall önska mig när det är min tur om si så där sju månader och våren är här igen. Ett nytt hem för den eventuella nya datorn, en ny dataväska. 
image261
  

Dag ett.

Första dagen går mot sitt slut. Ska snart bege mig mot stan och hemmet. Jag har pluggat konstant sedan 08.30 och känner mig nöjd med vad jag presterat första skoldagen på vad som kanske är den sista höstterminen. Dagens elektroniska föreläsning var intressant och att gå hem för att sitta i soffan och läsa någr akapitel om den svenska förvaltningen känns inte alls betungande däremot saknar jag min dator. Har ingen musik att lyssna på och det kliar i öronen som bara vill suga i sig. Har dubbelkollat scheman och det ser bra ut, har koll på både det ena och det andra (läs; jag har koll på fler scheman än mina egna)

Nu skiner solen, blir en långpromenad idag med. Det behöver jag.  


...

Det är så vackert att det gör ont. Han har gjort det igen. Magiska textrader. Strofer som trollbinder.

Sista helgen i augusti.

När rullgardinen svichar upp badar hela lägenheten i ljus. Klarblå himmel. En sista helg i augusti. Sommarens sista riktiga dagar på den sommar som aldrig riktigt vaknade till liv

Sommaren 2007 blev sannerligen annorlunda, men trots allt, den började bra med hettande värme och nästintill konstant solsting. Vilket i sin tur gjorde att den näst sista tentan för sommaren blev en höjdarupplevelse som jag gärna återupplever. Blev utsparkad trots att ännu en skolvecka återstod, en utspark som satte sina spår för sommarens vita levnad. Jag shoppade loss och såg ut som ett spöke i mina vita tunikor och min randiga vita hud som utsatts för försök till solning. I övrigt blev sommarens mest omtyckta klädsel klänning. Vännerna anlände en efter en och plötlsigt var allt nästan som vanligt. Men, vi jobbade och hade inte tid för allt vi ville. Det långa håret klipptes av och blev ännu kortare när tristessen åter kom in i vardagen. Jag packade flyttkartonger och funderade på framtiden. En vecka i Uppsala och allt känndes mycket bättre. Avståndet blev vecka för vecka längre och längre, tyvärr inte bara i tanken. Jag framkallade kort åtta timmar om dagen och som evig följeslagare resten av dygnets timmar fanns min kameraväska. Sommaren blev de mindre resornas tid. Ville så mycket men hann så lite.  

Om du frågar mig om sommarens bästa dagar säger jag "Uppsala", frågar du mig om sommarens trevligaste kväll svarar jag "Nisse 20". Sommarens mest efterlängtade återseende är en fråga med många svarsalternativ men mest av allt Gabriella tätt efterföljt av alla er andra. Jag badade bara en gång, en enda gång men jag fick gå på grönbete i hagarna och kanske är det just den bilden som beskriver sommaren bäst av alla. Stickad tröja och grön grönska.

Idag faller regnet och om några timmar börjar skolan. Metaforiskt så det förslår.
     

image260


Onödigt dumt, rentav skadligt.

Att jag inte kan förstå. Att jag inte kommer på saker och ting i tid.

Vem är så dum så den läser 15 poäng för mycket? Vilket ger en summa på 45 poäng på en termin. Dessutom, samtidigt som en uppsats ska skrivas? Jag. Jag är så dum, exakt så korkad. Borde ha lärt mig att mina nerver inte klarar det. Orkar inte med ännu en termin med bulor och blåmärken som ska täckas över för att slippa undan blickar från både den ena och den andra käraste. Vem vet kanske jag är avsvimmad konstant istället för bara efter skolan? Vill så mycket med ändå, någonstanns måste det finnas en gräns. Synd bara att jag inser först nu att jag överstigit denna.

Tre kurser samtidigt, efter det en uppsats. Dessförinnan minst två tentor samma dag. Jag vill inte ha höst.

I Mälardalen

Strömsholmskanal som medresenär mot Mälardalen. Ett folktomt men försenat tåg blev överfullt och kom fram för tidigt. Helena väntandes på perrongen och någon dag senare vinkar vi hejdå till varandra på samma plattform. Finåkning i sportbilen erterföljs av middag med mexikanska smaker. Heldag på stan med träningsvärk i både armar och ben men mest leenden och skratt bland påsar och kaffekoppar. Likt systrar är vi två. En kväll då tiden springer iväg och dagens besök på musikaffären avhandlas om och om igen; papaya som maracas. "Underbara älskade" griper tag och tårkanalen arbetar aktivt, då kommer längtan.

En sista morgon på golvet, frukost ute i stormen och lunch innan tåget går norrut för mig och några dagar senare söderut för Helena.  Strips krispigare än knäckebröd. Veckan som inte alls blev som önskat blev fin. Fick spendera tid med bästa Helena, dagar som blir till härliga minnen när hennes dalmål åter blir till göteborska.

...



Tycker synd om mig själv och tittar på avsnitt efter avsnitt. Så kommer den;
Låten  den bästa låten. Tittar och lyssnar, njuter. Förkippat med så mycket att avsnitten som fungerat som paus från tankarna får dom istället att snurra igen. Låten.
 


Avsked.

Är trött, riktigt trött. Ögonen svider och det är allmänt trist att leva. Men tillsammans med Helena glömmde jag bort det onda och hade lika trevligt som alltid. Mer kommer.
image257

Kom.

En månad är lång tid. Det är 30 dagar, fyra helger och fem vardagar gånger fyra. Nätter och dagar. Dagar och nätter. 720 timmar, 43200 minuter och 86400 sekunder. Kanske uträkningen är fel, helt fel men ändå. En månad är lång tid, för lång tid. Det är 720 timmar, 43 200 minuter och 86 400 för mycket tid på skillda håll.


...

Klarar inte av att inte veta längre. När börjar egentligen allt igen? Kommer allt bli som det var?

När börjar de så kallade studierna?
Ni som vet, kontakta mig snarast innan jag blir ett fall även för psyket. Kontrollfreeket inom mig gör uppror värre än en tonnårings. 

 

Tripp

Det blir aldrig riktigt somman tänkt sig, men ibland kan det bli rätt bra ändå. Denna vecka var tänkt att vara sommarens bästa med resa söderut. Det blir inget. Besvikelsen är minimal för det var väntat, hade snarare blivt förvånad om det blivt något. Söderut blir det ändå men istället Västerrås och Helena en sista gång innan verkligheten tar över och milsavståndet gigantiskt. Göteborg är för långt bort åtmindstonde när Helena är där. Några dagar får vi ändå tillsammans då vi ska göra det vi är bäst på, prata och prata tills skrattet kokar över. Svullnaden är konstant och är det inte bättre imorgon blir det återbesök hos kirurgen innan tåget går. Vill ha nästa onsdag snarare snart men sen får tiden gärna stanna.

image254
Bild från vasterås.se

Prinsen och jag.

Vilket par. Gjorde testet, här är resultatet. Fåniga frågor förtjänar fåniga svar.

Reflektion.

image251
Jenny är unik, hon står ut med mig.
Bästa vänner är bäst. Och vi vet att:

Ärlighet varar längst.
Ögon är som speglar. Ord säger mest. 

...

Jag har ont. Fruktansvärt ont. Ser ut som om jag varit i centrum för ett slagsmål. Det gör ont både inne och ute. Dagen går långsamt. För varje timme som går kontollerar jag om svullnaden gått ned. Negativt. Var på stan för att införskaffa mer värktabletter och har aldrig kännt mig så uttittad. Plastikopererad? Icke. Inser sakta men säkert efter vaje spaning i spegeln att jag inte vill visa mig så här när läget är på det viset det nu blivt. Håller ut med beslut tills det är nästan försent. Mirakel har ju skett förut.

Solat med halva kroppen och det bränns. I öronen har samma
låt spelats om och om igen. Repeat heter det. Texten är grym. Låten återfinns numera på p3:s sommartoppen, samma kanal som utsåg mitt sommarjobb i sju år till landets bästa sommarjobb. Så det så. Sommarorkestern.

Blå och mindre vis.

Operation nr 1 är avklarad, men det var nära ögat att det inte blev av. När undersökningen genomfördes och de kunniga konstaterade att valet om jag ville fortsätta var mitt tvekade jag länge innan jag med darande stämma sa att vi gör det, skär upp. En timme senare var jag uppsvälld likt en ballong och iklädd en kulör som gjorde att jag skulle passa bra in i Smurffigurernas värld. Dessutom betydligt mindre vis och istället iklädd en hel drös med stygn. Tycker synd om mig själv. Magen kurrar men jag får inte äta, en ofrivillig bantningskur har inletts. Hoppas på att menen snart ska avta även om de meddelade samtidigt som jag plockade av de gröna operationskläderna och mössan att jag skulle ha värk i minst en veckas tid och svullnaden skulle bestå ännu längre. Trots det nuvarande tillståndet hoppas jag på att åka nästa vecka, bara försenad med några dagar, en vecka borta blir det och jösses vad jag längtar.

Solen glimmar och regnet faller emellanåt.

Så kom sommaren. Intensiva dagar med solen i ögonen. Lata dagar och underbart att vara ledig. Släktmiddag hos morfars idyll förgylldes med fiskande och kräftupptagning men mest lek med lill tösen som snart återvänder inte hem utan till sitt paradis Arruba vilket gör att planera på att packa ned mig i någon av hennes väskor är långtgångna.  


En tisdag vid stranden. En sista träff innan annat tar vid återigen. Magaluf och Lofthus för den ena och Eskilstuna för den andra. Sommarens första dopp i varmt vatten. Kramp när skrattmusklerna arbetar hårt. Efter en lång dag i solen fortsatte dagen på Piren och ett restaurangbesök rikare. Känslan av utlandet var påtaglig. Önskar mig fler dagar som denna. Tillsammans med er.

Veckan har inte blivit som den var planerad att bli, men kanske är det som är det bästa med sommaren att spontanitet får råda och kan ge effekter som är oanade. Lite ledsen fortfarande men var dag som går torkar tårarna lite mer. Var minut med er gör det lite lättare. Gårdagens tur hem till nya hemmet var kort men bra, men önskar att anledningen till turen var en annan. Plockade upp korten igår och känslan som kom över mig var tung men efter att ha provlegat den nya sängen var ordningen lite mer balanserad och arbetet fortsatte även om det kändes konstigt att byta ut vissa av korten till andra.


I Västmanland, på fest och äntligen inflyttad.

    

Flyttat och (halv) klart. Jobb och återseenden. Sist vi sågs var fyra år sedan, då var jag en student med siktet inställt på tre bokstäver sammtidigt som all tid spenderades på musikskolan. Då var hon nästan sju och saknade framtänder och babblade i ett rysligt tempo med slang inkonstlat konstant.  Jag var snäll mot mitt kusinbarn och lekte mycket och länge. I fredags var läget annorlunda. Pratandet var sig likt, både snabbt och konstant men framtänderna satt där de skulle. Den numera elva år gammla tösen skulle kunna vara plockad ur en lockande broschyr om Sweden med sin långa blonda kalufs och kornblå ögon. Men det finns en stor parantes, trots sitt svenska utseende är lyser självase svenska språket med sin frånvaro. "Hej" och "mormor" brukas men sen tar det stopp. Själv ser jag ingen likhet menHenrik brast genast ut i ett konstaterande om att de två på bilden "nog var släkt".
Gabriella och jag.

20-års fest i det gröna. Sommarens trevliga kvällar avlöser numera varandra, en ny intar första platsen. Nils fyllde 20 i mitten av juli och äntligen var det dags för ett firande då soldaten hade lite ledighet. Tillsammans med några andra AMK:are besökte han Dalarna över helgen och bjöd till middag. Smaskade stort. Fem-kamp tog vid och geväret var laddat. Leendet som etsade sig fast går inte att sudda bort. Att umgås med Nils och co är som att dra vinstlotten.  


Lördag morgon och flyttbilen är lassad för att några timmar senare vara avlossad.Hela familjen har hjälpt till, pappa och bror har monterat och jag pekat. Mamma har plockat i skåp och jag har godkännt. Lägenheten är gigantisk och jag känner mig som en prinsessa. Det här kommer bli alldels underbart bra. Fint som tusan i huset med tornet.

Sista rullen är framkallad.

Sista rycket. Framkallat som en tok och nu väntar jag på att få besked. Sista dagen idag, schemalaggd. Har jobbat alldeles för många timmar i juli vilket gör att jag blir jag hemskickad några timmar tidigare än planerat. Ska prata engelska hela eftermiddagen och hämta mina grejer från andra sidan Atlanten. Gabriella är äntligen i Sverige. Nya skor, kläder och en massa annat nödvändigt onödigt. I övrigt är det kalastider, igår middag hos kusin på 22-års dagen och ikväll firar Nils. Dessutom har jag snart haft körkort i åtta månader och är glad över att det inte var jag som satt bakom ratten när bilen blev påkörd häromdagen.   

Se i syner

I yngre dagar var livet mycket lättsammare. Eller så visste vi inte hur man stavade till svårt

Jag har fått fotokemi i mitt öga. Inbillar mig att det blir mindre och mindre. Allt liksom blir suddigare. Fast antagligen är allt som det ska. Men oroar mig gör jag. Ögonduschen är borta och ingen att fråga.


Vi skriver en bok

Så har  min post hämtats från sitt tillfälliga boende på Ryckepungsvägen. Räkningarna var få, de trevliga breven flest. Lön från både försvar , skola och utfall från diverse portföljer. Bra tider. Men det var brevet med guldbokstäverna som lyste upp kvällsmörkret mest. Brev från Norge. Geilo. En kvart senare hade humöret svängt åt alla håll kinderna var blöta av både glädje och saknad. Fick dessutom en ny skiva. I ett och ett halvt år har breven droppat in och ut konstant, aldrig kortare än långa. Tillsammans utgör breven från Norge och från Sverige en roman om 2006 och 2007. Nästintill allt finns dokumenterat på de flertalet hundra sidor våra brev bildar. Breven förvaras för framtiden, några mer betydelsefulla än andra. Snigelpost när den är som bäst.  

Och i sommar måste vi verkligen träffas...

Planeringen har pågått sedan sommaren lämnade in sin uppsägning sist. Sommaren är en tid för återseenden. En tid då det som annars inte hinns med ska möjliggöras. Det är som om vi tror att vi på de där två månaderna ska hinna ta igen allt som vi på årets övriga tio månader ha tvingats prioritera bort. Plåstra om det dåliga samvetet.

Ikväll ska Josefine och jag träffas, sist vi sågs hade hon inget hår på huvudet och nu nuddar det hakan. Några timmar tillsammans lindrar inte det dåliga samvetet men det minskar.

Augusti

Har tagit tag i det där jag skulle ha gjort redan i juni. Beställt höstens böcker, åtmindstonde de tio första veckornas, minus en eller två dyrgripar. Ångrar att jag inte gjorde så som jag planerade i våras, skulle ha läst dem i sommras för att sedan när hösten knackar på bara göra sammanfattningar av det jag redan läst och markerat. Dumma mig. Får dom om fem dagar. Jag vet varför jag inte beställt dom, ville ha "lov".

Idag hämtas nycklarna ut, mamma ska bona golv åt mig. Ska köra hårt i helgen med möblering och montering. Ikväll fortsätter jag med gardinsömnaden. Drömmer om de gigatiska gardinerna á 3,50 m långa. Men mest drömmer jag om dig och solsken.