Innan klockan slagit tolv.

365 dagar senare, nästan, och det mest fantastiska  är att Vi klarade av det. Tillsammans.


Det har varit det mest omvälvande, föränderliga och annorlunda året, någonsin. Aldrig har vi upplevt så mycket på en och samma gång. Bubblande, kittlande och smittande glädje. Oro, sorg och saknad. Hela färgskalan från det klaraste ljus till det mörkaste mörkt.


Vi har tvingats möta allt det där som skrämmer. Förändrats och hittat nya vägar vidare. Lärt oss allt om stomi och lungcancer till spinalsystor. Förlust och vinst. Att det sista som sviker oss är hoppet. Att tårar rinner till Gammal fäbopsalm både sommar som vintertid. Att jag kräver mer än en narkosläkare.  Att jul är annorlunda framöver men att annorlunda inte behöver betyda sämre.Att allt har en mening.


Där i januari känndes det som om det var slut på allt, lusten och lyckan. Tron på att värre än så här blir det aldrig, men det blev det och flera gånger om igen. Mer. Konstant.


Så kom våren. Nya ärr. Sjukdom och vistelser. Nya relationer, avsked och avslut. Ilska och bitterhet. 22-års dagen. Examen. En bästa väns flyttlast. Flyttkartongspackandet pågick på alla håll hela sommaren. Midsommar, kärlek och fred: Festival. En sista kram av morfar.Blommig långklänning och jordgubbstårta. Brännskador och solbränna.Bland fjällen på sommaren, myggbett i nacken. Sol och bad. Bad och sol. Gemenskap och ensamhet.


En underbar vecka bland klippor och havssalt. Clara och jag. Bland maschmallows och getingar. Shopping och svett. Vänskap och lycka. Här och nu.

Uppfylldfylld av tankar och funderingar. Nytt hopp och ny tilltro. Tårar och längtan, saknad. Allt gick så fort.   Tappade bort mig själv.

Så kom hösten, en ny höst. Jobb istället för skola. Jobb på skolan. Färdig med min Fil.Kand. i handen. Nya beslut och nya tag. Kanske det bästa av beslut. Men ändå, mer oro, mer sorg, mer smärta avlöste varandra, förföljelse av sjukdom. Den första snön och en stjärna föll. Farmor somnade. Vi gick på julkonsert och lät oss beröras.Och på något sätt har alla dagarna 2008 förflutit, ett långt år. Förändringens år. Visdomens år. Avskedens år. Saker och ting har haft sin början och andra sitt slut. Jag har öppnat mitt hjärta igen, för kärlekens skull.


Men, det är inte sorgen och oron som jag vill minnas mest, 2008 var året då jag fick min examen och tog ett nytt steg i livet. 2008 har trots allt varit till stor del ett helt år av glädjeämnen, vi lärde oss att även ta tillvara på de små tingen. Vänskapens år, kärlekens år. Livets år. De vi saknar mår bra nu. Vi binder en krans av minnen. Tänker på hur sköra vi är men tillsammans klarade vi det, står här redo. Jag vet redan nu att en ny kamp väntar, något som vi måste finna en lösning på för att få glädjen att blomma fullt. Jag tror på hoppet. Envisheten vinner.


2009 är möjligheternas år. Ett ögonblick i sänder.


En annan del av Idre.



Glitter.

Vi har tittat på finalen av böndernas kärleksliv  och plötlsigt känndes allt så självklart enkelt. Kännde igen de tindrande ögonen och de där leende som inte går att gömma. Känslan av att hitta den rätta pusselbiten, att hitta det andra memorykortet. Vinna glädje. Trygghet och alltet. Ibland känns få mil alltför långa.

Bland barren.

Sitter ihopkrupen, förutom benet som jag måste ta upplagt på pallen, befinner mig så nära granen som det är möjligt att vara utan att krossa någon av kulorna. Super in alla intryck. Försöker pilla ut knäcken som fastnat i tänderna, har en pepparkaka i den andra och glögg på tröjan. Raggsockor på fötterna. Ungefär. Glitter i håret sägs det också att jag har. Det är annorlunda i år men ok, jag är trött och mätt. Lycklig och glad. God Jul.

När det lider.

Vi är tillbaka från fjälltoppen. Det lider mot jul. Dan före, dan före, dopparedagen. Vi hade det bra där uppe, väldigt bra till och med. Lite klarare luft lite klarare tankar lite beslut. Knät smärtar. Det känns så ironiskt, att just nu när allt börjar plana ut så händer det nått nytt, kryckor är jobbigt, värktabletter hamnar på fel ledd. Alla julklappar är inköpta och glöggmissbruket har skjutit i höjden men ändå är inte den där riktiga julkänslan där, kanske är det medverkan i en julkonsert som saknas. Kanske inte, kanske det är vuxenpoäng att inte ha glimmande ögon längre, de ögonen ersätts av en enorm glöggtörst. Enorm. 

Mot fjällen.

Idre imorgon. Packar. Städar. Idol-final och filtallrik. Suveränt minimal packning (än så länge)

Lägg inte så mycket energi på att fundera vad jag egentligen menar. Inte ens jag vet.

Vet inte. Kanske är det bara jag som minns sånt. Datum. Vad jag vet är att ibland kommer det som varit över mig, vissa dagar mer än andra. 9 oktober, 5 maj, 27 oktober, 6 december, 7 december, 11 januari, 28 februari, 8 mars, 30 juni, 4 september. Datumen förökar sig. Jag kan rabbla dem när som. Varje datum så betydande men, ändå så oerhört obetydligt. Jag försöker att inte tänka på att idag är idag men det är klart jag gör. När snön faller och den vita tröjan kliar. Vill inte för det är betydelselöst men ändå.

Funderar på året som gått. På skeenden, på oron, på smärtan, på sorgen. Saknaden. Men också på skapandet av en ny trygghet. Tänker att jag vill klara mig själv och vet att jag gör det men, tillsammans är det så mycket bättre. Jag är mycket bättre tillsammans. Och kanske är det skälet till att tillsammans finns, att det skapar något som jag själv inte är tillräcklig för att göra. Det är därför vänskap existerar, det är därför kärlek brinner. Tillsammans. Alla dagar.


Bland flingor.

Vi är insnöade (nästan). Träden är nedtyngda med den tunga snön och det är det här som är det bästa med vintern, med december. Det ljus som snön sprider. Snökristaller i håret och blöta kalla fötter. Vi tjuvtänder ljus två. Ska baka tekakor i eftermiddag och äta på pepparkakor med glasyr. Blir sockrig i ansiktet av all kristyr. Sätta nejlikor i apelsiner och ta det piano. Igår var speciell. Mer än speciell.  


I kylan.


Tycker inte om det här. Jag säger sluta. Stop härochnu. Som en mus i sitt hjul, runt runt runt men aldrig just där. Hinner inte förstå. Hinner inte känna. När jag väl känner efter rasar allt. Eller åtmindstonde verkar det så. Dagens bästa: 15min lunch MED Clara.


Hon har ett sätt.

Clara är här på en blixtvisit. Vi fortsätter vi slutade sist och antar att det är det, just det som är riktig vänskap. Milen spelar ingen roll utan vad som är viktigt är att vi känner varandra, känner varandra så väl att vi vet vad den andra känner. 
 

Vi var unga då.


Förbereder nästa veckas show. Letar bland gammla bilder. Det var sommar. Vi hade någon form av klassfest helt oplanerat råkade vi alla vara på samma ställe. Det regnade.

I slutet av allt.

Flingorna virvlar. Vet inte vad som händer. Känns som om vi fammlar i mörkret, försöker greppa och just när vi hittar rätt blir det fel igen. Jag sitter ihopkurad på kontoret, det ger sig liksom inte, huggen. Konstigast av allt är väl att annars hade jag brytt mig, men nu, det spelar ingen roll. Reservkrafterna tryter, jag ryter. Jag börjar tro att det inte finns någon maxgräns för hur mycket som får drabba oss just i år, just nu. Dagar som idag vill jag vara hemma, jag vill baka tekakor och gaffla dem samtidigt som allt är så som det alltid var förut, att allting var precis så där perfekt som på film. Men, verkligeheten har väl hunnit ikapp, rejält. Snubblar på mina egna fötter, yrseln tar överhand. Det gör ont när knoppar brister sa Karin men jag säger det gör ont när hjärtat brister, det går inte att lappa om och om igen, kanske är det just det som det förösker påvisa genom sina arga slag mot mig.