Batterier.

Fingrarna fungerar inte riktigt, de sladdar runt på tangentbordet och känner sig lika förvirrade som jag. Att trycka på "sänd" och se den gigantiska tentan skickas in var befriande, men samtidigt skapades oro inför morgondagens. Tröttheten är stor och kroppen värker. En heldag på landet har varit toppen för att förvilla tankarna. På fredag ska jag fira oavsett vad magkänslan säger mig, då ska jag för en kväll släppa alla hämningar och leva fullt ut, borde göra det lite oftare.


Mitt i tentan.

Exakt 12 timmar har gått sedan jag fick tentan per mail, om exakt 12 timmar ska den vara retunerad. En fruktansvärd dag och det värsta av allt är att jag tror att torsdagens kommande tenta är om möjligt ännu värre. Det handlar inte om att jag inte kan utan det handlar om att hinna få med allt och sätta ihop meningar som fångar in och blir begripliga. En sista fråga återstår innan sömnen får ta överhand, det enda jag vill nu är att trycka på "sänd" och glömma allt om envariabelanalyser och populationsurval för ett tag.

I en bokhög

Väntar. Allt är strukturerat på bästa sätt, nu vill jag komma igång. En morgonpromenad i gryningen gjorde susen för nervositeten som kryper på. Jag rabblar termer tyst och funderar på vad som kan komma med på tentan. Intersubjektivitet, analys, positivism, survey. Flätar håret och känner mig yngre, det är bra för om jag lyckas fläta mig tre år yngre kan det inte gå annat än bra på tentan, för det var då jag stod på toppen med huvudet på skaft. Nu svävar jag i ingemansland och försöker vara lika duktig som då; försöker.   

Repan

Cyklade i diset och rensade tankarna. Cyklade förbi replokalen och andades, fick ny luft och lite pepp. Jag behövde känna att det finns någon som tror på mig, som stöttar mig när jag tvivlar och som kan skratta åt mig när jag mår något som är placerat mellan förtvivlan och glädje. Konstigt det där, hur jaget reagerar på bra stunder som kommer i flock. Efter svettiga salta kramar och några trummvirvlar hoppade jag upp på cykeln, styrde hemmåt och möts av ett troll i spegeln, ett trött troll som känner sig lugnad.

29:e.

I sällskap av de sista 70 singlarna i Sverige, som icke är utplacerade på ett skivställl i en butik, av Mando Diaos nya låt äntrade jag hemmet. Det ska skrivas några trevliga rader på varje av dessa singlar och så länge lyssnar jag om och om igen. Känns jobbigt att de där många timmarna som skulle ägnats åt plugg gick till annat, men känner mig ovanligt lugn trots morgondagen. Nu bör det sista struktureras upp så att jag imorgon förmiddag när tentan anländer kan hugga tag hårt i 24 timmar för att sedan vila i 24 timmar innan nästa av samma slag kommer.

Mitt elaka jag, mitt jag som jag inte alls gillar har visat sig alldeles för mycket idag, måste se till att plåstra om lite sår jag eventuellt skapat. Menar inget med det. Men det är svårt ibland att balansera, speciellt när tårarna tränger sig på och den jag helst av allt vill bli tröstad av står brevid, men jag måste hålla fokus och blir fasligt känslokall.  


Min stund; min chans.

Det rasslar till, plötsligt händer allt samtidigt. Jag måste ta beslut och förstå innebörden i de konsekvenser som följer i dess spår. Jag måste försvara mitt belut både för mig själv och för de berörda. Det är då jag sluter ögonen och försöker vinna tid. Det är svårt att ta rätt beslut när man vet att det är fel. Det är svårt när drömmar krockar.

Det är jag, bara jag som kan ta steget, det är mitt liv och mitt beslut. Jag måste gå tillbaka till källan och tänka på för vems skull jag gör allt om inte för min egen skull. Jag tror jag har bestämt mig, men samtidigt vet jag att om erbjudandet, erbjudanderna hade kommit om ett halvår hade jag inte ens tvekat, då hade jag tackat ja utan att funderat och funnit mig själv levandes mitt i en av mina drömmar. Får hoppas på att det kanske finns ett mellanting, att det kanske går att göra en korsning/en kombination eventuellt.

Jag tror att jag måste avsluta det jag påbörjat och hoppas på att erbjudanderna kommer åter, kanske inte samma men något. Ska försöka fokusera på det bra, inte det jobbiga som ett nej innebär, för; det är mig de ringer, det är mitt namn de känner till -den karamellen är min, bara min och jag har förtjänat det, ge sjutton i jantelag idag.

Tvåtal

Förut; innan; då; visste jag inte att det var möjligt. Jag trodde att det var något som existerade i filmens värld i uppbyggda kulisser med inlärda repliker. Jag trodde att det var något fånigt vi lärt oss hoppas på sedan de första orden kom bubblandes.  Jag trodde att det var något vi alla bar en önskan om att få uppleva men något vi aldrig riktigt skulle nå.


Idag fast för ett år sedan.

Hela stan var frusen och ödelagd. Det knastrade om jackan när den frös liksom det knastrade under skorna. Hösten hade övergått i något annat under en natt. Kroppen var i chocktillstånd. Vaggade fram likt en pingvin och hoppade in i bilen. Väntade, gnabbades om vem som skulle ge sig till känna och jag vann, jag fick sitta kvar i den värme bilen gav. De kom tillbaka sa hej när bildörrarna öppnades och vi åkte. Halkade fram med en nedlastad bil. Med fokus på den kommande dagen hoppade jag ur och hälsade. Hjärtat stod stilla för att sedan slå dubbla slag. På något magiskt vis lyckades jag sätta den ena foten framför den andre och gå, allt var suddigt och jag var fånigare än någonsin. En gymnastiksal; en gymnastikhall och leendet växte, det sa boom, det sa klick, det sa blixt. Förstod inte då vad det var början på, vad tillfälligheterna hade fört oss, kanske jag hoppades men anade inte vad som skulle komma efter. Kärlek vid första ögonkastet existerar på riktigt, ömsesidig sådan.     


Göteborg

Hemma igen, efter en tågresa som känndes likt en evighet, konstigt eftersom resan ned var det motsatta. Det är roligare att resa tillsammans. Havsluften har gjort mig gott och hostan är borta, tröttheten är stor. Intensiva dagar med mycket kunskap, skratt och gång. En tågresa och middag i Örebro, väl framme i Göteborg en trevlig onsdagskväll vid Vasaplatsen efterföljd av tidig morgon på Svenska mässan. Just nu renskrivs de gigantiska antalet sidor som kladdades ned, samtidigt som svordommarna flyger vilt över både icke fungerande mail och frånvaro av utlovade scheman. En aning irritation över dagen i övrigt råder också, men det blir nog något bra av det här med. 

Göteborg visade sig från sin allra bästa sida. Solen sken, kylan var kylig men människorna hjärtliga. Vi representerade och argumenterade. Var yngst men kanske mest intresserade och intressanta. Vårat namn var exotiskt och min dialekt ännu mer spännande, hur Clara hamnat i "norr" var ett mysterium de inte förstod sig på. Svenska mässan är gigantisk och oroskänslan över ansvaret kom som på beställning, men det kommer gå toppen. Träffade ansvariga och presenterade, vi kommer få besök från flera håll och inspektion; grönt kort till oss. Vi vandrade likt reklampelare fram utan att bära loggan, vår reklam var istället vi, vi, vi; vår blotta existens som gav upphov till funderingar och förklaringar. Med ny kunskap i bagaget som väger tungt i cv:n lämnade jag stan medans Clara stannade längre. Innan tåget avgick hann vi avverka några andra måsten och tillfredställa behov. Tre nya tröjor följde med hem, bland annat.  




***

Tur och retur.

Göteborg. Imorgon vid detta klockslag inandas jag havsbris och vänskap. Clara konstant medresenär och underbara Helena väntandes. Vi ska på några timmar ta igen flera månader. Kvällen är lång och morgonen tidig. Ser fram emot äventyret, kursen ska bli intressant och efterarbetet känns utmanande. Monteragerande.
En "tjänsteresa" som känns toppen.
image351
http://goteborg.se

Självplågare?

Febern är åter, nya mätningar som skjuter i en aningen läskiga höjder gör blicken suddig. Trettioniokommaett. Om en timme ska jag hålla ett informerande tal, imorgon är jag halvvägs till Göteborg. Olägligt var ordet, igen. Har varit igång sedan 05 och benen är lika spagettiliknande som de jag nyss kastade i mig.


Kvällspasset

Självdiceplin är lika med noll. Eller egentligen; verkligen på topp men, när jag inom tio blotta minuter slukar en skål full med naturgodis når mitt dåliga samvete nya bottennoteringar. Trots bankande huvud har jag lyckats utföra allt jag planerat idag. Känner mig nöjd med denna dag som började för si så där en 16,5 timmar sedan. John Blund är på intåg och jag välkommnar honom med öppna armar. Har flackat än hit och än dit, gjort intervjuer och varit produktiv nästan varje minut. Dagens bästa var världens bästa storebror. Sista hållpunkten på dagens schema består av lite packning eller snarare planering av lilla trippen och dessutom några röstövningar, har fallit dit igen och de där 17 åren (!) av sång känns härliga i bagaget ibland.

image349

Att få tillbaka.

Den där reklamen "från ett läge till ett annat". Sådana tider råder i positiv mening.


En ovanligt vanlig måndag

Måndagar borde hoppas över, i alla fall denna måndag. Vaknade med Bengt Magnussons rossel som sällskap och inte har det blvit bättre trots att jag har gjort alla röstövningar jag har i bagaget, måste nog tvingas inse att det inte blir något talande imorgon, har jag tur får jag skjuta upp talet tills veckan därpå. Fast egentligen borde jag hålla talet, för då kan jag inte bli ebskylld för att ha för pipig röst, snarare för pipig andning för piper det gör det -konstant. Borde ta en tur till akuten och få mig en dos adrenalin, går det inte över om någon timme gör jag nog ett besök, tänk hur världsvan jag blivit vad gäller pipande lungor och tryck över bröstet, vilket kanske inte alls är någon god egenskap, för aj så det trycker. Idag kommer delar av familjen norrut, storebror till sjukhuset som vanligt, kanske är det just därför jag drar mig för att åka in, vill inte mötas där. Nu väntar Lugnet och några timmars föreläsning innan vi åker mot grannstaden för möte och intervjuer sedan ska denna VD:S utlåtanden analyseras och printas ned i nya former. En lång måndag.  

Söndagsmusik

Produktiv var ledordet för dagen. Nu hostar jag som en tok och höjer ljudet ytterligare på min söndagsmusik i lugna takter. Texter är nått jag insuper och reflekterar över, sen kommer melodislingan till mig. Gammla godingar letar sig upp ur gömmorna, det här är en riktig söndagskväll.


 
 

En ny smakupplevelse

Den har stått i kylen i två veckor nu, den lilla finurliga "bagen", eller påsen. Idag sammlade jag mod och provade. Idag har jag ätit bearnaisesås för första gången i mitt liv. Detta kan tyckas en aning märkligt men, det finns en anledning till varför jag aldrig smakat denna krämiga personlighet tidigare. Ägg. Ä-g-g. Bearnaisesås är bannlyst för oss äggallergiker och jag trodde inte jag skulle få prova den där såsen som brukar rankas högt på "tycka-om-listan", men så fann jag den. Bearnaisesåsen utan ägg. Tacka Rydbergs.
image348
Så mitt omdömme om denna sås jag fått för mig ska vara en upplevelse som förlänger livet;
Ok, men nog är mitt traditionella alternativ, café de paris godare, men kanske handlar det om att vänja sig.

Bakom rullgardinen

Som två krassliga pensionärer satt vi i soffan och tyckte synd om oss själva. Tror banne mig moderskänslor väcktes till liv där i ompysslingen, jag blev lite friskare men rösten sviker vilket i sin tur inte bådar gott inför kommande vecka.  Vi kollade på Svensson, svensson och skrattade gott åt ironin med sossar och folkpartister som känns extra rolig i vårat sällskap och buade ut de så kallade komikerna i programmet som följde. Som vanligt avslutades kvällen med en tur till Saltö och doktor Steen. Det är något som händer med mig när vi tar färjan dit ut, för mig är det mer än ett tvprogram, det är som en livsstil tar form inom mig och jag känner ett lugn som är likt havet när det kluckar lätt mot klipphäll. Trots att jag kan varje replik utantill, och inte skämms jag för det heller, så är det en njutningsstund att titta på avsnitten om och om igen. Det är så idylliskt, lite naivt men på ett sånt där lagomt vis och det ropar ut harmoni. En harmoni där människan står i centrum. Jag älskar morfar Axel, jag avgudar Sörens livsfilosifi, imopneras av syster Berits förmåga att gestalta den ensamma men ack så kloka skärgånrdskvinnan. Doktor Johan och hans solbrända hy i kombination med Wilmas flddrande ljusa hår är som ett klipp ur en reklamfilm för den svenska skärgården. Det är svensk television när den är som allra bäst.

Idag möter jag barn när jag kommer hem från biblioteket, barn som lyser likt karamellerna de har i munnen, de leker med sina dockor i mitt trapphus med sina Polarn&Pyret dressar och för en sekund flyttas jag i tanken tillbaka till när jag var lika som dem. "Hej" säger vi och deras leenden gör att jag skuttar glatt mot tvättstugan, jag har har haft ett stort leende sen jag vaknade där någonstanns mellan dröm och morgon, barnen i trappan förlänge det.

Att älska tillvaron.

Det bara snurrar, massor som ska göras och tankarna flyger runt. Igår hade jag läget under kontroll, idag är läget det motsatta. Bättre var det förr, när det enda bekymmret var om jag skulle välja ännu en helg med Palle kuling som sällskap eller om jag skulle vara lika modig som storebror och välja Tom&Jerry.  Fegade ur vecka efter vecka.

Kanske oroar jag mig i onödan, men det är en jobbig onödig oro. Dessutom som om inte projektoro var nog, jag skämms över försummade kontakter, för att lindra samvetet massproducerar jag mail till alla hörn, för det är ju så att även om allt är perfekt är det inte fullkommligt om man inte har sina vänner med sig, men jag tror och hoppas att de hänger kvar lika väl som jag. För detta har jag insett perfekt det är vad det är just nu, egentligen varit ganska länge men plötsligt insåg jag att allt är så som jag önskar att det ska vara och jag ler åt hela världen trots feberyra.

Kvällspasset

Nynnade på en låt över diskhon och letade runt i den randiga kartongen bland alla skivor, lyssnar norskt och njuter av toner som är som balsan för själen. Tog tag i det där jag borde gjort för fyra år sedan, letade reda på den där sången som satt sig likt klister första gången jag hörde den. Killen tillhör inte de sötaste men rösten är innerlig och texten vacker. I övrigt består kvällen i ensamhet av äppeljuice, clementiner och nässpray, inte alls som jag önskade men helt ok, imorgon blir det trevlig middag oavsett tillstånd, mexikanskt hoppas jag ska sätta igång mina smaklökar åter. 
 

...

image347Talet är färdigt.

Lite för långt och lite för torrt, men denna gång får det duga, jag påminner mig själv om att jag sänkt ribban.

Fredag

Att planera dagen. Redan tillbaka från en tur till Högskolan vilket innebär att idag tvingade jag mig till en tidig uppgång. Temperaturen i kroppen är fortfarande någon grad för hög men jag orkar inte bry mig, nu kör jag på tills jag faller.

Idag är det föreläsning som gäller och talskrivande. Seminarieuppgiften får vänta tills intervjun med självaste VD:n är avklarad. Att skriva tal brukar vanligtvis kännas kul och inspirerande men nu känns det bara som ett magplask och jag har bestämt mig för att göra något jag aldrig gjort förut, gå in för att lägga ribban så lågt det är möjligt och bara vara påläst lagomt mycket. Helt enkelt bara flyta med. Blir som jag anade en lugn fredag, igen, jag klarar inget annat, känns typiskt och känns en aning meningslöst, jag känner mig lite tragisk, förstår inte varför jag alltid ska bli jätte sjuk när jag är förkyld.


En nostalgitripp.


Tur att jag inte kan klippa mitt bamsehår själv, vet ju att saxen bara fastnar. Men om jag hade kunnat, hade jag klippt mig som
henne, galet snyggt och låten, den får tankrna att flyga mot gamla tider.

"Vill stoppa huvudet och vakna upp i en verklighet där deadlines är portförbjudna"

Tycker synd om personen jag möter i spegelbilden. Som alltid slår höstförkylningen till när jag önskar att den höll sig på långt avstånd, det här var ju helgen jag skulle slappna av och göra sånt jag längtat efter. Istället är jag fast med en hög näsdukar och nässpray som sällskap och en hög med uppgifter som alla måste genomföras snarast. Det lyser rött om näsan och det lyser rött om högen, för deadline är nära vart än jag blickar och det är inte likt mig, aldrig att jag varit så sen som jag är just nu. Det kallas att planera fel, ruggigt fel eller tro att man klarar mer än vad man gör, att helt enkelt inte säga nej. Vill stoppa huvudet under kudden och vakna upp i en annan verklighet där deadlines är portförbjudna. Istället för att ta tag i det som jag borde sover jag, jag sover och tror att tiden ska bli till min, komma på min sida, men något positivt kommer ut ur sömnen också förutom ett randigt ansikte, febern har stannat av. Äntligen ligger den under 39 strecket.

Min (inte så) hemliga kärlek.

Ibland blir jag så där egenkär och hemkär som jag tror bara en dalkulla kan bli. Vi som tränger på var och varannan vi möter en häst som vi kallar dalahäst och knaprar på Falurågrut eller Leksandsbröd eller varför inte en bit från Mora. Dom flesta äter korv, falukorv eller gustafskorv ska det vara, fast inte jag. Istället för att tränga mig på med en ring korv så kommer jag med musik.  Ett helt lass har jag med mig, överst i den stolta högen har jag han som gått på min gymnasieskola och som jag nog alltid kommer förbli en aning småkär i, skrattgroparna är oemotståndliga. Rösten är unik och håret barnsligt lockigt (liksom mitt egentligen är). En oslagbar kombination.

...

Tabletterna lindrade igår, inte fullt men ändå lagomt. Egentligen var det nog en ganska bra dag igår ändå. Vi fick äntligen vara tillsammans. Konstigt det där med längtan egentligen, att man kan känna sig otillräcklig och vilsen och sen plötlsigt så harmonisk. Vi provade nya kameran och skrattade, men inte på bild. Imorse vaknade jag med halsont och snuva, kanske var det fallet i leran på skogspromenaden som gav mig bacillerna, olägligt kom det i alla fall. Nästa vecka vid den här stunden sitter Clara och jag på tåget mot Göteborg och en väntande hotell natt både gratis och med lön, kommer ha konstant kramp i skrattmusklerna. Tills dess ska jag vara allert igen och minst lika stilig som Sune i skogsbrynet.

Igår och idag.

Igår kväll:
Den nya kameran var banne mig årets kap. Det gömmer sig funktioner i varje vrå och jag är som ett barn på julafton, glädjen lyser om mig. Imorgon hoppas jag på strålande solsken och vi tar en promenad tillsammans
Canon och jag. Men, glädjen över kamerans ankomst kom av sig lite då längtan fortfarande är gigantisk men avståndet minimalt, våra scheman fungerar inte riktigt just nu.
Just nu:
Blev en promenad med Canon, Stina och Sune men i gråväder likt min vägg. Trampa på mitt huvud och hånskratta. Gör det, gör det då. Det där med genetik varken vill jag eller kommer jag förstå, det enda jag vet just nu är att lampor bländar och hjärnan vänds ut och in. Ögonen krymper och taggarna utåt. Orkar inte, det enda jag vill är att ha en kväll tillsammans, det har gått för lång tid sen senast. Jag slukar tabletter och hoppas på att någon av dem snart ger verkan annars biter jag i en plåt. Kom hit och pyssla om mig.

En heldag av idésprutor.

En lång skoldag som förflutit väldigt snabbt, äntligen hemma. Allt har fungerat så där som det ska göra, saker och ting har gått min väg och klaffat likt legobitar. Tror jag har spännande ting framför mig i höstmörkret. "Plötsligt händer det".  Nya kameran har anlänt och laddas, tvättstugan är min och snart träffas vi äntligen efter en lång tids avstånd. Tänk att längtan kan vara så stark. Lyssnar på Coldplay och njuter, jag har också en egen sång dikterad till mig, så det så.


Att tappa greppet.

Jag har sprungit marhaton rakt in i en vägg, väggen gav inte vika. Vissa dagar gör bulan efter fallet ondare än andra, idag påminns jag när hjärtat värker så snart böckerna öppnas.

Hyttskrivarevägen.

Konstigt det där, att så fort jag kliver av tåget där "hemma" blir det en runda över stans kullerstenar och med några påsar i händerna styr vi sedan hem mot bergets topp. Har hunnit pusta ut, ta det lugnt och bara vara. Repeterat en helkväll för att dagen därpå inte längre repa utan köra på allvar. Publiken var stor och medelåldern hög, löständerna många och applåderna flest. Dessförinnan hade jag både hunnit baka, pluggat och pratat om våren. Ibland behövs tankarna ventileras innan man förstår att de är riktiga. Tror jag har en spännande vår framför mig. Helgen som jag trodde skulle vara lite längre än de andra har gått fort och idag är det massvis som står på listan att genomföra innan det ringer på dörren. Längtar.

Fest på regementet och nya ansikten i varje vrå. En trevlig och lagomt sen kväll. Inser att jag måste åka till Göteborg och det snart, göteborskan på festen gjorde att tankarna vandrade till både vänner och hav. Tacksamhet känns som ledordet för gårkvällen, för tacksam, så oerhört tacksam är jag över att jag får kalla Clara och Elias mina vänner. Dessutom är jag tacksam över att musiken fortfarande får plats i mitt liv trots att bortproritering på de flesta plan råder.

Ännu en lång kväll.

Tröstäter och känner mig äcklad. Ändå äter jag. Skopar i mig tesked efter tesked av glass och snart är dom där runda kulorna borta. Apelsin, Vanilj och choklad. Det ilar lite grann i munnen och det får mig att tänka på annat än det där jag försöker dämpa med glassen och har föröskt dämpa med allt annat som skåpen erbjuder. Patetiskt och jätte fånigt men det hjälper för studen, men snart är studnden över.     

Det snöar.

image339Vad jag vill är att kunna skapa magi, skapa såndär mystik som jag gömmer inom mig enligt dom andra. Texten nedan är precis så som jag vill förövrigt återfinns det som beskrivning till en av de bästa filmerna;

"Underbara älskade är en film om en ovanligt varm sommar, den första kärleken, en bilolycka, en lanthandel, en pappa och hans son, en gisten eka och om människans enorma kraft att resa sig upp och gå vidare"

Bild från
här.


Att ta beslut. Att fatta rätt & fatta fel.

Jag bläddrar frammåt, jag bläddrar bakåt och allt jag ser är en massa text. Ingen djupare betydelse utan bara en massa ord staplade på varandra som alla vill sluka mig. Det ska vara så korrekt så det nästan blir torrt. Eller så ska det låta så klämmigt att det blir fånigt.

Tänker tillbaka på då, när jag satt med hela landet sammlat i hög, valde noga och rangordnade väl, fegade ur och hamnade här. Kanske är jag tillbaka där nu, men katalogerna är färre dock sammlade under natten i en likadan påse som då "ordning&reda", jag skriver ut kurspalner och funderar på litteratur, önskar att engelska vore min stjärna. Jag pusslar med pusslet så jag finner mig innästlad helt fel. Hur kan det vara så svårt? En vår som kommer te sig mer annorlunda än förra året men ganska lik året dessförinnan. Samtidigt snurrar tankarna om vad som kommer sen, eller inte kommer och hur mycket mina val inför mitt 22:a år kommer påverka. Ser mig själv och synen är inte vad jag vill se, en patetisk filur med kliande tröja på. Varför ska jag göra det mer komplicerat än vad det är? Dumt.   

Att finna en plats i tillvaron att kalla "min".

Efter ett tidigt möte med sykonsulenten trodde jag att hjärtklappningen skulle lugna ned sig, snarare tilltog den, det blev så många nya frågor och beslut att noga överväga inom kort, kort tid. Såna där beslut som kan ha betydande betydelse för den fortsatta vandringen. Letar i kurskatalogen och finner lite nytt för att nästa sekund upptäcka att några av kurserna har jag redan i bagaget, medan det finns andra jag gärna packar; Reklametik och kommunikationsprocesser, marknadsföring samt kommunikation och organisation kanske står på schemat, eventuellt.

Det blir en konstig vår.
Jag kommer fly än hit och än dit för att ibland stå still. Den evige funderaren funderar på hur tillvaron kommer att te sig, annorlunda är nog ledordet, men sammtidigt, hade någon för ett år sedan berättat hur livet skulle se ut just nu hade jag nog skrattat och sagt "aldrig". "Aldrig att jag kommer ha sån tur". När jag satt hos syon studerade vi mina redan packade poäng, där mellan raderna kunde jag läsa vad som följde mig längs vägen då, varför betygen såg ut som de gjorde. Jag såg den rädda, blyga 19 -åringen med ännu hes röst efter studentfirande som ville visa att hon tog rätt beslut vad gällde det mesta. 19 -åringen som växte månad för månad och mötte nya människor med andra erfarenheter. Hon som tappade skärpan och höll på att ramla fullt ut men reste sig, kanske med några för många skrubbsår igen men ändå mer hel, hon hade rammlat mer, djupare tidigare.  Tjejen som fick ett eget gäng med vänner i alla åldrar där vi delade allt. Vi som tog beslutet att gå emot rekomendationer och köra vårt race, så krachade vi totalt och skildes åt. Om jag skulle läsa om några av de där kurserna idag skulle jag tänka annorlunda, man blir lite klokare med åren. Men i gänget lärde jag mig att ta för mig, att alltid tro på mig själv. Syon sa några ord som har ringt i öronen, "jag ska hålla utkik efter dig för vad jag ser är någon som kommer nå målet, ingen annan av de jag pratat med har sett så beslutsamma ut i blicken när de berättar om sina planer". Jag önskar att hon har rätt, att jag får springa över mållinjen med ett leende. Syon gav mig ett tips som jag ska bekanta mig mer med, för det hon sa stämmer men jag har bara inte tänkt på det förut. Det finns en anledning till varför jag är där jag är, varför min tillvaro ser ut som den gör och det är något jag ska lyfta fram, att just nu är en del av min plan för att nå målet. I och för sig menar jag inte det nuet som jag trasslat mig in i där varje minut innebär en kamp mot klockan utan den tillvaro som gör att jag befinner mig där jag är, i det system jag lever i som kallas studier, högskolestudier. Jag tror på tillfälligheter, att ta de chanser som ges. Att jag tackade ja till det där projektet hösten -05 ledde mig mot min lycka som jag är i, min lilla bubbla, tänk om jag då hade vetat vad jag vet nu. Att jag vågade hoppa och vingarna faktiskt ännu bär mig. Att jag flyger tillsammans. Vi kommer flyga ett tag till, kanske möta våren men vad som händer sen vill inte piloten veta än så länge bara hoppas på att vi flyger rätt även i fortsättningen. Det finns dagar då jag undrar vem jag hade varit om jag inte varit jag, den jag som formats av slag och hat, kanske hade jag varit lika som dem, kanske hade det varit jag som sagt de där orden till någon annan, men jag tror inte det. Kanske borde det inte uttalas men jag är glad över vad jag gått igenom dom där jobbiga åren, blåmärkerna på insidan kommer alltid påminna mig om vad som är viktigast; att alltid våga vara sig själv och samtidigt inse att alla andra är lika betydelsefulla. Människan kan vara grym, men människan är också god. Jag har gråtit bakom stenar vid skolgårdens grönska med blodet forsande från både näsa och kropp, jag har lidit innombords och skapat ett djup som gett mig personlighets beskrivningen "mystisk", men, jag har aldrig slutat tro på att jag ska segra över dom andra, det är min plan att lyckas mot alla odds och möta dem med stolthet i blick. Att finna min plats i tillvaron och döpa den till min. Jag närmar mig och ja, syons ord ljuder än "jag ska hålla utkik efter dig..."    


Fyra nyanser av brunt.

image337
Födelsedagsbarn, Fia, Emma/Jag, Ewelina

Temat för dagen; Vänskap i alla former
Gammla och nya
.
 Jag umgås med Clara och inser vilken tur jag har som tror på tillfälligheter och att ta chansen. Messar Stina och kanske nalkas det skogspromenad, tänk att vi för ett år sedan knappt sa hej. Snart, onyttigheter med Johanna som funnits där länge men för ett år sedan intog hon rollen som den ständiga kamraten. Livet är bra härligt ibland. 
 

Födelsedag

En konstig ålder, ett litet nedelag, "21", låter så oerhört litet. Äter muffins med strössel färgrannt lysande ovanpå, firar Jenny och trots många, för många mils avstånd men det var ändå hon som blåste ut ljuset där ovanpå, i min lilla värld. Nu är vi lika gamla, nästan, jag är egentligen närmare min 22-års dag än 21-års dag, konstigt det där.
Grattis bästis.  

image336
Födelsedagsbarnet i centrum, mitten.

En särskild sorts gemenskap.

Något fick mig att fundera, kanske är det fenomenet Facebook, kanske är det ren längtan eller evetuellt djup saknad. Men mest av allt är det nog glädje. För vänner är som lyckopiller, en injektion av förtroende. Dom finns där, som en skyddande mur mot omvärldens elakheter, som en klippa att luta sig mot, någon att hålla i handen när det blåser både motvind och medvind. Det finns dom som funnits där hela tiden, de som kommit och sedan gått, vännerna som återvänt, vänner som flyttar men ändå finns kvar och nya vänner som känns som gamla. Det är dom som bara finns i minnet men ändå betyder mest. Vi går skillda vägar men förblir alltid vänner på något magiskt vis. Dom är korta, dom är långa, bondiner och brunetter, pojkar och flickor/män och kvinnor, fräkniga och fnissiga, åldrande och unga, alla är dom unika på sitt egna sätt och det bästa av allt är kanske vetskapenom att jag betyder något för dem med.

Men, Facebook har fått mig att fundera, den ena efter den andra gammle bortglömde vännen och ibland bara bortslarvade kommer plötligt tillbaka in i tillvaron, de kanske skriver en rad, ger en uppdatering om vilken väg i livet de valt eller så bara finns de där med namn och bild igen men ändå inte alls samma.  De där som jag trodde jag skulle dela livet tillsammans med, bli gråhårig och tandlös tillsammans med säger jag inte ens hej till längre. Jag vet inte ens om det längre existerar. "De som man en gång tog förgivna försvinner, men samtidigt kommer det nya människor in i ens liv som betyder olika mycket på olika sätt. Det är bara att acceptera antar jag, när man är i en viss tid i livet så finns det vissa människor som har samma mål och är i samma stadie av livet och då tror man att denna människan är en av dem som man ska vara nära resten av sitt liv. Sedan när livet går vidare så gör man vissa val som betyder att man tar ett litet litet steg ifrån denna personen. Men med åren så blir dessa små små steg till kilometer och mil och innan du vet ordet av så kallar ni inte ens varandra vänner längre..." (lånat här)

Vänner för livet.

Julklapp i oktober?

Kuvert och frimärke. Ett "vanligt" (och ja, det irriterar mig att jag måste skriva ut just detta ord för att det ska tydliggöras vad jag faktiskt här menar) brev kan lysa upp mer än något annat. Snigelpost. (Och ja, även detta irriterar mig, hantverk tar faktiskt tid och ska ta tid, för hantverk det är just vad ett brev är) Brevbäraren ströde mitt i den virituella föreläsningen och en hel hög reklam damp ned men också ett lila kuvert med ett lila sidenband i rosett runt. Det tog några minuter innan jag insåg att det faktiskt också måste öppnas, inte bara beundras. Innuti, förtåss, de perfekta orden i perfekta rader och urläcker layout. Har fått årets första inbjudan till Julfest, nu sitter jag här och funderar på hur jag ska hitta en julklapp för 25 riksdaler att ta med mig.

8 oktober; 2 alvedon

Knaprar värktabletter som godis, huvudvärken är konstant. Kanske sov jag för djupt? Då när vi tillslut bestämmde oss för att sova var kroppen fylld av ett gigantiskt lyckorus. Vi pratade om hur det hela började och hur det kunde bli som det blev. Avslöjade hemlisar och tankar om nervositet och förhoppningar. Jag älskar samtal i mörkret. Det pirrade i maggropen och jag log fånigt så att hela ansiktet värker. Att höra ord viskas i mitt öra är underbart.

Idag borde jag ha kommit hem från Norge, ville ju så gärna fara dit. Trodde jag skulle kunna överraska och dyka upp nästa helg istället men icke. Det är något med mig och Norge, vi är som magneter men ändå möts vi aldrig riktigt. Seminarieuppgiften är klar och resultatet är så bra så det är nästan komiskt, men, det är inte bara en gigantisk uppgift att lämna in, att redovisa den väl muntligt är nästa steg, det är alltid minst två steg i allt innan något kan bli klart. Tvåsamhet.  

Toner i mörkret

Egentligen skulle det här spelas en annan låt, ville dela med mig av låten som betyder mest.
Men det får bli en annnan gång.


Jag överlevde trots nära-döden-upplevelser.

Hemkommen igen, på riktigt. Trött, ännu lite tröttare och tröttast. Storstaden gav energi men också tog. Solen sken från en klarblå himmel, kylan bet lite i kinden, det virvlade löv längs Drottninggatan, vi trängdes på gator och torg med kända och okända. Trampade Martin Björk på tån och köpte rosaband av Malou von Sivers. Duvorna var fler och mer skrämmande än någonsin. Men, hade mest av allt trevligt tillsammans. Ny höstkacka, svindlande dyr väska, någon tröja eller fler, lite Pilgrim och annat turist-fälle-aktigt.

Nu väntar en vecka med både gott och blandat. Möten efter möten, föreläsning, inlämningsuppgifter, semianrium, konsert och däremellan kanske lite eller mycket träning. Dessutom borde nya kameran anlända.

Dags för weekend, snart.

Projektet är snart i full gång, piloterna är svårstyrda men, ska nog kunna få fram något gott även ur det här, mest längtar jag tills i vår när det stora projektet rullar in. Borlänge i tidiga morgonen imorgon.


En lång dag med många aktiviteter. Höstpromenad i skogen med med Sunes familj och solen i ryggen. Därefter har Clara har lånat delar ur biblioteket, vi har pratat käkarna ur led och imorgon ska jag inspektera regementet. Nya vänner som känns som gammla är underbart.

De små resornas vecka. Har farit än hit och än dit, men nu åker jag dit jag längtat. En mini weekend i huvudstaden är precis vad jag behöver liksom en ny höstjacka, ny väska och en hel drös med nya tröjor och annat till den övre delen av kroppen. Dessutom ska jag inhandla något par nya jeans. Men mest ska jag bara vara och insupa storstadsluft. Tyvärr måste jag väl ändå erkänna att jag gärna hade spenderat fredagskvällen i denna stad, för det verkar vara fest på gång i varje port. Men, det blir en bra helg, en bra träning, för snart börjar en verklighet av distans igen, jag som precis vant mig vid att vara nära igen.

  


Klick.

I natt, sent, nästan sovande, beställde vi en ny kamera till mig. Ibland är det bra att fundera innan man slår till. Nu väntar jag med iver både på att få testa den och se vilken färg det blev, för det är vi oense om.


Min syn på saken.

Den ena efter den andra gör det. Förut skaffade man blogg, nu avslutar man dem istället. Skriver sitt sista inlägg Är mer reflekterande än någonsin tidigare, djupsinnigare än bloggandet tidigare tillåtit bara för att nu behöver de inte längre upprätthålla sin egen mystik. Man har fått sin tid i rampljuset och svävat på framgångens vågor tills det är nära att skvalpa över. De har skapat ett varumärke som de bevarar men på något vis samtidigt överger, för varumärket är förknippat med bloggandet och inte med vare sig topptjänster här eller där. 

Det går banne mig en trend i att sluta blogga eller flytta över den till en annan slutadress för att tjäna en femma eller två på orden som är desamma som förut. Skulle jag sluta logga in mig på englaemma.blogg.se skulle ingen märka det vilket i sig är ganska komiskt, jag är som Molgan, finns där för Alfons men syns inte för någon annan. Bloggen är min Molgan. För till saken hör att jag genom att logga in på englaemma.blogg.se gör något för miljön. De tidigare fullklottrade böckerna med sida upp och sida ned av osammanhängande texter och tankar ryckta ur sitt sammanhang eller insatta i ett sammanhang så obegripligt att orden hoppar runt inte längre existerar, har slutat producerats. Bokhögen med alla dessa pinsamma böcker som ingen, absolut ingen får läsa men, jag ändå måste förvara någonstanns, för vem vet de kan ju komma till användning (?) har slutat växa och istället för att skämmas över att inneha världens mest förvirrade jag, så skriver jag det i en blogg, en blogg som vem som helt har tillträde till, egentligen. Fast vad gör det, jag tror alla dessa förvirrade ord är mer besyddade här på englaemma.blogg.se än i böckerna som ser sådär mystiska ut med guldframsidor och diamanter i överflöd och bara lockar till att ögnas igenom. Jag skriver för mig själv och inte för någon annan, jag har så många ord i mig som måste formuleras på mitt vis, det räcker inte med att småprata för mig själv utan jag måste formulera det i meningar med både punkt och komma, det är då de går från att vara förvirrade tankar innom mig till nästintill obegripara formuleringar som ser rätt komiska ut och det där som var jobbigt blir lite lättare, så där i efterhand när man kikar i arkivet talar inläggen om hur livet har farit mellan uppförs- och nedförsbackar, jag ser mig som en positiv person, trots det är det flesta av inläggen mörkgråa eller svarta precis som bloggens färgschema, passande. Eftersom jag som alltid är lite seg i det där med trender och inte riktigt tycker det är min grej att hänga med så fortsätter jag, jag kommer fortsätta logga in, jag är lite ebroende av min Molgan kan man säga.

...

Blir ingen helkväll och natt med Emma Lotta utan istället ska jag läsa om EU´s social politik, där kom huvudvärken, som på beställning. Imorgon drar jag igång pilotprojektet, lite förberedelse måste ske innan jag styr rätt.

Kedjereaktion

När mycket vill ha lite.
När lite vill ha mycket.

Sorterar papper och slänger för lite, sen alldels fel.

Drar i en tråd och finner mig intrasslad totalt. Måndagar borde inte existera.

B-uppsats nr2

Uppsatstider närmar sig. Mitt skrivbord har förvandlats på några få timmar till ett bibliotek och högarna med papper växer. Formulerar problem och funderar på syftet, inte syftet med varför man ska skriva uppsats för det tror jag inte det finns nått tillfredställande svar på, utan varför vi valt det ämne vi valt. Politisk kultur; en kvalitativ studie med komperativ ansats. Vi kommer få lov att skriva minst en dubbelt så omfattande uppsats mot övriga, men det är det värt. Det låter tungrott men fruktansvärt intressant.

Bueños días

Väcktes av att min sekreterare buffade på mig och grymtade svara. Nytt jobb redan innan klockan slagit åtta, galen start på en hektiskt vecka.

Idag händer mycket, en gigantisk seminarieuppgift ska arbetas av, studentbanken har upptakt och jag ska äntligen träffa Klara igen, sen är det fängelset nästa för att hämta upp nattgästen. Imorgon kommer jag vara ännu tröttare för vi kommer fnissa hela natten, har ju faktiskt flera år att ta igen. Emma Lotta och jag.