Att presentera sig själv.

Kämpar på. Eller nästan. Har än så länge bara förberett mig. Tänker som en tjej och lägge rundan allt för att sedan plocka fram det igen och grabba tag i det. Det är svårt när man vill något mycket men så är det ändå fel på något sätt. Har pannvärk, att brännmärka mig själv var inte alls bra. Konstigt nog, eller lyckligtvis nog syns det inte något märke i pannan men stel är den, väldigt. Det passar sig inte nu när min koncentrationsrynka vill fram. Ännu en kväll ensam men idag passar det egentligen optimalt. Jag skriver och suddar, egentligen borde jag sänka ribban lite, det blir ju så mycket enklare då men, nej. Persoligt brev, vem kom på det fåneriet? Läser frågorna/påståenderna och skrattar varje gång jag läser "ha nära till ett leende", synd att dom inte såg mig i sommras, nära på att spricka i mungiporna som nedan typ.



Det där med överraskningar

Så har vi avklarat del 2 av födelsedagsfirandet också, eller kanske snarare del 3 (men egentligen del 1). Hur som, förra fredagen firades det med middag och fest för att nu i fredags vara firande på den rätta dagen, då också med middag. Det där med ålder är intressant, visst låter väl 24 år oerhört tungt? Tur att jag än då länge bara är 23, i ungefär ett halvår till. Jag tycker om att ge paket, slå in paket, men främst komma på vad de ska innehålla. Överraskningar är bra. Idag har jag hittat en till sådan, dock inte till den bäste killen utan till en tjej.

Middagen förra helgen. Firande av Joacim och Per.


Jag var hysteriskt nykter och uppenbarligen hysteriskt glad (?)

Fast i nostaligiträsket

Ville ha lunchsällskap och bläddrade i den bästa av böcker, "Teskedsgumman, Pettson, Pelle Svanslös och alla de andra" ,en bok med beskrivningar av alla julkalendrar i TV och radio från 1958 till 2004, bilderna är självfallet själva julkalendern. Försöker komma ihåg och minnas. Och det är konstigt det där med minnen, det är de små sakerna man kommer ihåg, inte handlingen utan kanske ett ansikte, ett paket, eller bara känslan av hur det kändes att se/lyssna på kalendern.

1986 hette kalendern på TV "Stjärnsmällar och julpussar". En fantastisk titel. Då var jag åtta månader, exakt när sista avsnittet visades. Jag satt i den åttonde raden av byrålådor hemma och fotades, precis som alltid när vi "fyllde månad" första året. Min allra första jul. När jag läser om kalendern ler jag åt att den utspelade sig i Dalarna, det känns speciellt på något vis.

Minnet spelar mig ett spratt, jag vet inte om det är julkalendern "Ture Sventon privatdektetiv" jag minns eller om det är serien. Vad jag minns är alla temlor (Ture Sventon läspade, så "s" blev till "t", vilket innebär att han egentligen hette Sture Svensson (!)), men mest minns jag Ville Vessla, tror jag i alla fall. Eller så är det bara historien om hur de gömde skor under gardinerna för att vi inte skulle gå in i vissa rum hemma.

1990 är jag fyra år. 1990 var "Kråkan och Mamma Mu" kalendern i radion, och jag minns hur jag låg i sängen och lyssnade, fick vakna till liv sakta innan det var dags för dagis. Sen några år senare kom böckerna, jag läste dem själv. På Tv var det Kurt Olsson som hade sin kalender, då var jag för liten för att få kolla på Tv men det fick Gustav och det jag minns är hans berättelser. 

Men 1991 hade jag vuxit in i Tv ålder, men trots det är det kanske inte just kalendern i sig jag minns bäst utan det är hur Gustav låg dubbelvikt i soffan och skrattade. Men nu när jag kollar på kalendern så minns jag ändå, jag minns allt känns det som. "Sunes jul" kommer nog alltid vara den kalendern som var den roligaste och sm fortfarande är rolig. Genialiskt. En klasiker redan då. Det är svenskhetens svenskhet. 


Och sen fortsätter det, jag bläddrar vidare, minns vissa kalendrar mer än andra, tycker det är konstigt att jag inte minns vissa överhuvud taget. Att Ica spelade katten i "Tomtemaskinen" som jag inte riktigt fattar varför den heter så, det är i alla fall kalendern med Pettsson och Findus. 

1994 är speciellt. Då läser jag som mest, lånar Eddie böcker varje vecka på bibloteket, och då, kommer den som julkalender. "Håll huvudet kallt", men det blev väldigt konstigt det där, det fanns en bok som hette just så som kalendern som var min favort, men det var "Eddie och Johanna"- boken som filmatiserats men de hade bytt titel på det till kalendern. Eddie var nog mer betydelsfull för mig än vad jag någonsin kommer att förstå, Eddie hade också astma och var utanför. Det var väldigt speciellt för mig. 


Vi sjöng med kören kl 17.00 varje onsdag och det blev brottom hem till kalendern 1995, det var "Jul i Kapernaum",  egentligen minns jag inget mer än en sång, jag kan den än, sista sticket är väl egenltigen det jag minns bäst och tycker fortfarande att texten är väldigt stark. 


 
1996 var det den där kalendern som alla älskade, utom jag. Jag tycker fortfarande att det är irriterande att alla tycker som dom tycker. 1997 så trodde jag att det var sista året jag skulle se på kalendern, så jag såg till att inte missa något. Pelle Svanslös var egentigen fantastiskt bra, med Björn Källman i huvudrollen. Och så blev det kalender från Göteborg, När karusellerna sover, och jag tittade, förståss, jag trodde inte det skulle bli jul annars fullt ut.

Och så kom Julen hjätar, jag minn sjulkulan väl, vi tänkte att det vore en perfekt utstyrsel till maskerad. Det var 1999 och hur gammal jag var då, det spelar ingen roll längre, jag tittade för att finna känslan. Men året där efter, så kunde jag inte smyga med mitt tittande längre. Jag blev som förtrollad av finlandssvenskan som var speaker och Ronny och Julia var mysigt att titta på, den musikaliska familjen. Kaspar var nog samma sak, det var lite Eddie-vibbar över hela kalendern och jag tittade. Åt lusekatter till julkalendern på lucia. Kaspar i Nudådalen. Men sen började det spåra tyckte jag, kanske berodde det på att jag nu insett att julen faktiskt kommer även om jag inte kollar på kalendern. Men jag tycker det är lite konstigt at jag inte tittade på Allrams Höjdarpaket. För nu tycker jag ju just den kalendern var fantastiskt kul, men kanske det är så, att just då var jag missnöjd med hur kalenderna blev för moderna i kontrast till min klassiska jul. När jag nu sett på Allrams Höjdarpaket har det ju varit av helt andra anledningar, kanske det är där hemligheten ligger. Syftet till tittandet.

Kanske inte min lista helt stämmer överenns med klippet jag hittat, men ändå, det är kul och speciellt. Min topp tre:
1. Sunes Jul
2. Håll huvudet kallt
3. Ronny och Julia




Och jag längtar till jul, för nu vet jag att oavsett om jag tittar på kalendern eller ej så kommer den, lika intensiv och underbar som alltid. Men lite annorlunda för varje år, men det finns vissa saker som hitills inte förändrats och det är mängden paket, men kanske är det julen 2009 som även det förändras. I år ska vi göra egen pepparkaksdeg, det måste vi. Det stora julbaket.



Röda, tack.


Jag hoppas att de sista smultronen ska hinna mogna innan kl 14.00 idag då jag blir skjutsad norrut igen. Smultronen har gjort mig lite glad varje dag nu i nästan en vecka som min vistelse här varat.

Igår njöt jag i solen, för första gången på en vecka andades jag frisk luft. Sen somnade jag, slutkörd av skogsluften här. Men det har gjort mig väl, idag mår jag bättre för första gången, min panna är inte svullen längre heller, men örvärken är bestående tyvärr.

Tidsplanering i sjuksängen.

Just nu går min vardag ut på att tima dagen utifrån piller knaprande. Mitt penicillin bör tas minst 1h före måltid eller 2h efter. Dessutom ska det tas tre gånger per dag. Gärna med exakt antal timmar emellan. Försök att få ihop det med att jag vaknar kl 09.00, jätte hungrig. Lovar att lunchen ska vara klar kl 12.00, för annars får jag inte sällskap vid lunchen. Sen sover jag ca kl 15.00-18.00 och så är det middagsdags för att sedan stupa i säng igen runt kl 22.00. Fungerar inte riktigt vilket min mage tydligt påtalar. Men magont är ok, bara örvärken släpper. Dubbelsidig öroninflamation -javisst!


Blixt.

Gjorde klart fotoalbumen version 1 under min första dag som invalid. Jädrans så svårt det var att välja bland alla kort vilka jag ville ha även i papperskopior. När jag klistrade som bäst och dessutom välte klistret över min nya dator (hur får jag bort det?) så insåg jag att jag nog hade gallrat för hårt. Många favoriter förblir bara digitala men ändå, minnen.


Tyst.

Fredag. Jag är fortfarande sjuk, min hals är ut-och-invänd. Fattar inte. Brukar ju vara dag tre min snuva kommer och halsen blir normal. Jag låter som om någon klistrat fast en plåtburk för min mun, långt borta och nasalt. Febern är ett faktum, svettas, fryser och svettas, fryser. Bytte stad i tron om att det kanske skulle hjälpa men icke, idag har jag iaf efter övertalan ätit två gånger, frukost och lunch för att snart bli itvingad mer mat. Kanske det kan hjälpa att det blir min favorit men jag vet inte. Läste på en av de stora bloggarna om att denne bloggerska skulle försöka hålla sog från godis i tre veckor. Mina veckor ät många nu. Sen nyår har inte en bit slinkit ner. Fast jag räknar ju i och för sig inte popcorn till kategorin och tur är väl det för det är som hela jag skriker efter salt. Kanske har med febern att göra eller att jag tycker det ä rkul att vara elak mot halsen som är så elak mot mig. Eventuellt. Fredag var det. För en vecka sen, nästan, om vi lägger till en dag så var jag snart på väg norrut för fest, tur var ävl att jag gjorde det och att det var så förbaskat kul som det var om jag nu ska dras med detta skick.

Hur hade jag kunnat glömma denna?


Den är ju faktiskt fantastiskt söt. Och texten ännu sötare.

Sänglänge

Är sjuk. Just nu tycker jag mest synd om mig själv. Väldigt. Halsont, feber, huvudvärk, örvärk, magvärk. Jag har allt, samtidigt.


Checka.

Det här är grymt.


Bästa på länge

Lördagens planerade oplanerade utgång var den bäsa på länge. Två-meters-hopp och massa skratt. Det var fantastiskt mycket folk i omlopp och alla sjöng med. Men, igår var tung, ack så tung. Jag hade en toppen kväll á la vt06 och var väl ungefär lika glad också, då 06 kunde jag skylla på mitt blonda svall men nu, inget alls. Checka in Stefan på bilden, det säger allt i kombination med mitt leende.


Jag är med lugg (igen)

Back to basic. Är med lugg igen, typ som i Västerås den där sommaren vi sa hejdå.

I min lilla ask.

Jag är tillbaka på jobbet. Borde nog stannat hemma kanske ett tag till. Allt är så rörigt så jag gömmer mig lite. Ett tag.


Gillart:

Så enkelt. Så snyggt. Så bra.  

Det borde vara lag på sånt.

Hinner inte ut förrän jag måste springa in igen efter något. En tröja, en jacka, en filt, ett par vantar. Då ger jag upp. Går in igen. Plötsligt är solen framme igen och bakom fönstret ser det underbart varmt ut, men det är det inte. Det är nog höst nu, åtmindstonde idag. Ljuset är annorlunda, silas genom gula löv istället för de gröna. Lite sorgset men tryggt.

Hör barnskrik på avstånd, går ut på ballkongen och ser dem på håll, på min hängbro. På vår hemligaste allmänna plats. Där vi alltid var, oavsett ålder var den vår. Bron. Med stickor i händerna och rumpan kom vi hem, lite smutsiga men mest trötta, trötta efter en heldag i vår lekpark bland indiantälten, det stora tåget, gungorna, hästarna, sandlådan, fotbollsplanen och förtåss hängbron. Undrar varför inte alla lekparker har en sådan? Och klätterträden, de stora med ekollon som rammlade ner i huvuderna på oss. Vi lekte ekorrar och skämdes när de stora barnen kom. Det borde vara lag på det; klätterträd och hängbroar i lekparker.

Plockat av de sista smultronen och tyckt synd om karten som kommer förbli gröna och oätna. Eller? Kanske solen orkar sig fram igen? För min skull, för smultronens skull. Plockar äpplen till kakan. Snart kommer de andra hem. Hem till mitt andra hem.




Kärlekens vida famn.


Herr och Fru Hillerström, Torsångs kyrka 090829


Lyckliga gäster